Jerry Lee Lewis



Jerry Lee Lewis (Ferriday, Louisiana, 29 de setembre de 1935) és un cantant i pianista estatunidenc de Rock and roll, bugui-bugui i country entre altres estils. També és conegut amb el sobrenom de "The Killer".


Va néixer en una família pobra i cristiana, fill d'Elmo i Mamie Lewis. Té dues germanes, Linda Gail Lewis (també cantant de country i rock'n'roll) i Frankie Jean Lewis.


Els seus pares, en descobrir que tenia un gran talent tocant el piano. El Jerry va començar a anar a classes de piano i ben aviat va començar a desenvolupar el seu estil que tant el caracteritza. La seva primera actuació en públic fou l'any 1949, amb l'edat de 14 anys, tocant "Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee" i es decantava clarament pel blues, el jazz, el country i el boogie woogie.


Uns pocs anys després, Jerry va anar a estudiar a un col·legi cristià a Waxahachie, Texas, però ben aviat el van expulsar per tocar música religiosa amb ritme de rock'n'roll. El 1952 es va casar per conveniència amb Dorothy Barton, tot i que el matrimoni no va funcionar massa bé. Estant casat amb Dorothy, Jerry Lee va deixar embarassada a Jane Mitcham, i els pares de Jane Mitcham van obligar-lo a casar-se amb la seva filla. D'aquesta manera el Jerry estava casat amb dues dones a la vegada.


L'Elmo va començar a portar al Jerry a tocar pels pobles propers per guanyar diners. El 1954 va gravar dues cançons per una emissora de ràdio de Louisiana i va resultar un gran èxit, de manera que el 1956 va decidir anar a Memphis, Tennessee, per poder gravar un disc a Sun Records, igual que havia fet recentment Elvis Presley, tot i que desafortunadament el Sam Phillips, amo de Sun Records estava de viatge. Tot i així el Jerry va convèncer un dels treballadors de Sun Records, el Jack Clement, i va poder gravar dues cançons, "Crazy Arms" (un dels èxits country del moment) i "End of the Road" (un rock 'n' roll compost pel mateix Jerry).


Li van dir que tornés a anar a la Sun Records i juntament amb les altres tres grans estrelles del moment (Elvis Presley, Carl Perkins i Johnny Cash) van gravar un disc de gospel i country. El Sam Phillips els va anomenar com el Million Dollar Quartet.


El 1957, Jerry Lee i el seu grup van enregistrar el seu primer disc d'èxit, "Whole Lotta Shakin' Goin' On". La cançó, que tenia una lletra molt suggeridora, va ser prohibida en algunes emissores radiofòniques i els predicadors volien censurar-la, al·legant que el rock 'n' roll era la música del dimoni, i "Whole Lotta Shakin'" ja havia estat el detonant final. El 28 de juliol de 1957, el Jerry va tocar el "Whole Lotta Shakin' " al programa de Steve Allen, un dels programes televisius amb més audiència de l'època als Estats Units. Mai fins a aquell dia ningú havia tocat el piano d'aquella manera; Jerry va tirar la cadira a terra i va acabar totalment despentinat.


"Whole Lotta Shakin'" ja era número 1 en les llistes de pop, western & country i Rhythm and blues. Jerry Lee ja s'havia assegurat un lloc entre els millors cantants de rock'n'roll de la història. El desembre de 1957 va treure la seva cançó més coneguda, "Great Balls of Fire", juntament amb la balada country "You Win Again".


A partir de llavors Jerry va desaparèixer totalment del panorama musical, tot i intentar-ho amb "Lewis Boogie", "Wild One", "Lovin' Up a Storm" o altres gravacions. El 1959 va tenir un fill amb Myra, Steve Allen Lewis.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila