Enya



Enya (Gaoth Dobhair, 17 de maig de 1961), pseudònim d'Eithne Patricia Ní Bhraonáin, és una cantant i compositora irlandesa de música New Age.


Pertany a una família de músics, l'any 1982 es va unir a Nicky i Roma Ryan amb la intenció de compondre bandes sonores per a pel·lícules: el primer encàrrec important que va rebre va ésser pel documental britànic The Celts emès cap al 1987 per la BBC. L'èxit arribà amb la publicació de Watermark (1988), que va donar lloc a l'esquema general que prendrien els seus discs.


Juntament amb alguns instrumentals, acostuma a tenir un lloc a la cançó en la seva llengua materna, el gaèlic, i de tant en tant en llatí. Tanmateix, ha fet petites incursions en altres idiomes, com ara el gal·lès, l'espanyol, les llengües imaginàries d'El Senyor dels Anells o, més recentment, el japonès. Tot i això mai ha deixat de banda l'anglès. La varietat lingüística, va acompanyada de varietat musical amb un to relaxant (o ambiental) en la major part de les seves cançons.


Els seus discs, construïts de vegades partint de melodies atomitzades, entusiasmen els seus seguidors, encara que també provoquen rebuig entre els seus detractors, i això comporta que no hi acostumi a haver una opinió equànime entre ambdues parts. Una de les característiques de les composicions d'Enya resideix en realitzar gravacions per superposició de veus modificades mitjançant sintetitzadors que continuen sonant diferent al que es publica en el món de la música moderna o lleugera.


A diferència d'altres cantants actuals, Enya compon i produeix les seves pròpies obres, porta fent aquest treball des del 1987 i encara continua traient col·leccions al mercat, cosa que no està a l'abast de tots els cantants actuals. Una altra diferència entre Enya i altres artistes de música lleugera o moderna és que Enya no ofereix pas concerts.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila