Grand Funk Railroad



Grand Funk Railroad és un grup de hard rock nord-americà la base interpretativa del qual se sostenia sota la modalitat de Power trio, i l'estil del qual està marcat per la fusíon del hard rock amb el funk i el blues. L'alineació original de Grand Funk va ser molt popular durant la dècada dels anys 1970, havent venut més de 25 milions de discos i actuant a escenaris del món sencer. També van ser guardonats quatre vegades per la RIAA el 1970, cas únic en qualsevol grup nord-americà en aquell any. També van ser citats com “la banda de rock and roll més forta del món”. Són coneguts amb el sobrenom de "La banda americana", provinent de la seva famosa cançó "We're an American Band" (Som una banda americana). Coneguda pel seu estil de sorra rock que agrada a la multitud, la banda va ser ben considerada pel públic malgrat una relativa manca d'aclamació de la crítica. El nom de la banda és un joc de paraules del Grand Trunk Western Railroad, una línia que travessa la ciutat natal de la banda, Flint, Míchigan.

La banda va ser formada en 1968 per Mark Farner (vocalista, guitarra) i Don Brewer (vocalista, bateria), de Terry Knight and the Pack, i Mel Schacher (baix) de ? & the Mysterians a Flint, Míchigan. Terry Knight membre inicial de la banda aviat es convertiria en el seu agent i la nomenaria a partir de la Grand Trunk Western Railroad, una ben coneguda línia ferroviària de Míchigan. El primer reconeixement que es té registrat va ser a l'Atlanta Pop Festival, la banda va ser fitxada per Capitol Records, estereotipada com a Cream, però desenvolupant el seu propi estil musical, el 1970 van vendre més àlbums que qualsevol banda americana i es van convertir en la major atracció a concert. En aquest mateix any van guanyar el seu primer disc d'or per l'àlbum "Grand Funk" (també conegut com "L'àlbum vermell") i un èxit senzill anomenat "Closer to Home" (a prop de casa) de l'àlbum homònim, que era estilísticament semblant als anteriors Terry Knight and the Pack. Un any després, van batre el rècord d'assistència en poder dels Beatles, al Shea Stadium, en vendre totes les localitats en 71 hores. Aquest rècord continua vigent avui dia.


Malgrat les nombroses crítiques i la poca cobertura que van tenir a ràdio, els primers 8 àlbums que la banda va realitzar en tres anys van ser reeixits. Knight va llançar una campanya publicitària intensiva per promoure "Closer to Home", pagant suposadament 100.000 dòlars pels temps a les llistes de popularitat de Nova York Times Square. Aquest àlbum va ser certificat amb categoria multiplatí malgrat la criticada manca d'èxit. El 1972 Grand Funk va acomiadar Knight; Knight va emprendre una demanda legal, per incompliment de contracte tenint com a resultat una contesa judicial perllongada.


El 1972 Grand Funk Railroad va realitzar el seu sisè àlbum Phoenix i va afegir a un quart membre a la banda de nom Craig Frost (teclats), i com a resultat de la contesa legal que tenia en procés, va escurçar el seu nom a Grand Funk. Això també es va reflectir en un canvi d'estil a les seves arrels originals al Rock & Roll per perfilar-se més a l'orientació d'estil pop que els seus fans principals aclamaven. Dos senzills pop, reeixits van ser "We're an American Band" i "The Locomotion"(escrita per Carole King i Gerry Goffin i anterior èxit de "Little Eva" de l'any 1962), que van ser seguits per un àlbum d'estil pop, All the girls in The World Beware!!, i el nom va tornar a "Grand Funk Railroad", la popularitat del grup va decréixer. Després de finalitzar Good Singin', Good Playin' (1976) sota la producció de Frank Zappa, la banda es va desintegrar. Farner va començar una carrera de solista, mentre Brewer, Schacher i Frost van formar la banda "Flint" amb l'addició de Billy Ellworthy.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila