Joan Baez



Joan Baez (Staten Island, 9 de gener de 1941) nom artístic de Joan Chandos Baez es una cantant estatunidenca de música folk, coneguda com «la reina de la cançó protesta». Caracteritzada per una veu potent, aguda, pròxima a la d'una soprano, i amb un vibrato controlat per a potenciar la dramatització de les lletres de les cançons, Joan Baez és la màxima figura de la cançó protesta sorgida en els anys 1960 amb motiu de la Guerra del Vietnam. El seu repertori, no obstant això, abasta també la música tradicional, el country i el folk-rock. Baez ha actuat públicament durant més de 60 anys, publicant més de 30 àlbums. Dominant el castellà i l'anglès, també ha gravat cançons en català i almenys cinc idiomes més.


Va començar la seva carrera discogràfica l'any 1960 i va aconseguir un èxit immediat. Els seus tres primers àlbums en solitari, Joan Baez, Joan Baez, Vol. 2 i Joan Baez in Concert, tots van aconseguir l'estat de discs d'or. Tot i que ella mateixa és compositora, Baez en general interpreta l'obra d'altres compositors,havent gravat cançons de the Allman Brothers Band, the Beatles, Jackson Browne, Leonard Cohen, Woody Guthrie, Violeta Parra, the Rolling Stones, Pete Seeger, Paul Simon, Stevie Wonder, Bob Marley, i molts altres. Va ser una de les primeres artistes importants a gravar les cançons de Bob Dylan a principis dels anys 60; Baez ja era un artista reconeguda internacionalment i va fer molt per popularitzar els primers esforços d'ell per escriure cançons. En els seus àlbums posteriors ha tingut èxit interpretant el treball de compositors més recents, com ara Ryan Adams, Josh Ritter, Steve Earle, Natalie Merchant i Joe Henry.


Les cançons aclamades de Baez inclouen Diamonds & Rust i versions de There but for Fortune de Phil Ochs i The Night They Drove Old Dixie Down de The Band. També és coneguda per Farewell, Angelina, Love Is Just a Four-Letter Word, Forever Young, Here's to You, Joe Hill, Sweet Sir Galahad i "We Shall Overcome". Baez va interpretar catorze cançons al Festival de Woodstock de 1969 i ha mostrat tota la vida un compromís amb l'activisme polític i social en els camps de la no-violència, drets civils, drets humans, i el Medi ambient. Baez va ser inclosa al Rock and Roll Hall of Fame el 7 d'abril de 2017.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila