Madness



Madness és un grup anglès de ska i música pop que es va començar a forjar al barri de Camden Town, Londres, l'any 1976 sota el nom de North London Invaders i que va debutar oficialment amb el nom de Madness i la formació definitiva al 1979. Encara a l'any 2021 el grup continua tocant amb la seva formació original de 6 membres, i que no ha variat mai (tret en algún concert puntual) al llarg d'aquests més de 40 anys en actiu. El setè membre, Cash Smash, amb ells desde gairebé els inicis, va deixar el grup al 2014. Madness ha estat un dels principals grups del revival de l'ska que va representar el segell 2 Tone a finals dels anys 70.


La banda va assolir la majoria dels seus èxits als anys 80. Va estar exactament 214 setmanes a les llistes de singles angleses en el transcurs d'aquella dècada, assolint el rècord de grup que més setmanes ha estat en les llistes d'èxit del Regne Unit durant els anys 80. I aconseguint ser el grup amb més cançons col·locades en el Top10 de la decada. Ho va assolir en el període 1980-1986.


El grup es va separar aquell any (1986) i va retornar el 1992 en un massiu concert a Finsbury Park davant 70.000 persones. Va ser el primer dels 5 festivals massius Madstock que la banda va fer (92,94,96,98,09).


Durant la dècada dels 90 i primers anys del segle XXI tocaven i grabaven esporàdicament, només un disc original en 20 anys (Wonderful, 1999) però a partir de 2005 amb la gravació del disc de versions "The Dangermen Sessions Vol I", va tornar la frenètica activitat del grup: cuatre àlbums nous, centenars de concerts en els darrers anys tocant als cinc continents (incloent-hi en el 2012 l'actuació en honor del 60 aniversari de la reina d'Anglaterra des del terrat de Buckingham Palace i l'actuació a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Londres 2012) i continuant amb llibres, series, i documentals. A l'any 2019 va celebrar els seus 40 anys de vida amb l'actuació de cap d'any a la BBC i una sèrie de concerts especials.


Al 2020 es va inaugurar la placa en el seu honor al recentment creat Passeig de la fama (Music hall of fame) de Camden.


Madness, a part del llegat musical, ha deixat una forta emprenta conceptual: La seva manera divertida d'entendre la vida, la seva essència purament britànica, la seva corrent artistica, filosofica, estetica ha fet d'ells que, per a la seva legió d'incondicionals, siguin molt més que una banda. Son una manera de viure i de veure la vida. A Anglaterra sel's considera ja, per mèrit propi, com un National Treasure (tresor nacional).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila