Mark Lanegan



Mark William Lanegan (Ellensburg, 25 de novembre de 1964-Killarney, 22 de febrer de 2022) va ser un compositor, cantant, escriptor i poeta nord-americà conegut principalment per ser l'exlíder de la banda Screaming Trees i el seu èxit com a solista. Va gravar un total de dotze discos d'estudi en solitari en companyia de músics com Mike Johnson, Ben Shepherd, Jeff Fielder, Aldo Struyf i Alain Johannes, i també va formar part de les bandes Mad Season, The Gutter Twins, Soulsavers, The Twilight Singers, Black Phoebe i Queens of the Stone Age. A més, va col·laborar amb músics com Nick Cave, Isobel Campbell, Moby, Slash, Duke Garwood, Dave Gahan, Greg Dulli, PJ Harvey, John Paul Jones, Maggie Bjorklund, Ian Ottaway i Dylan Carlson, entre d'altres.


Convertint-se sens dubte en el músic més prolífic de l'escena de Seattle dels noranta, el cantant es va despertar de la misèria per deixar enrere una extensa trajectòria i un llegat inoblidable.


Va escriure un total de set llibres:


I Am the Wolf: Lyrics and Writings, una recopilació de les profundes, asfixiants, alhora de fosques però il·luminadores lletres de l'artista i el seu context i significat respectiu.


Sing Backwards and Weep: A Memoir, una mirada interna cap a la fosca i tràgica vida del cantant, ple de memòries pertorbadores i inimaginables vivències escrites i narrades pel mateix Lanegan de la manera més pura i resilient que el lector pugui esperar.


Plague Poems, Lanegan i Eisold s'uneixen per presentar paraules de desolació distòpica. Plague Poems és una col·lecció de 23 poemes escrits per cadascun, per amor: perdut, sent perdut i fins i tot trobat de vegades.


Leaving California, un recull de 76 poemes que fusionen la línia de la dura realitat i la paranoia, la bellesa i la reflexió, i la saviesa de l'escapista.


Devil in a Coma, escrit en vinyetes de prosa i poesia, Devil In A Coma és un relat aterridor de la malaltia i el remordiment per part d'un artista i escriptor amb una visió singular. En aquest llibre Mark narra la seva experiència terrorífica i lisèrgica amb la COVID 19.


Year Zero - A World With No Flowers, poemes de resurrecció escrits amb vitriol i irreverència a l'espai intermedi entre la vida i la mort. Els autors (Lanegan i Eisold) miren cap endavant i cap enrere, cap a dins i cap a fora.


Ghost Radio, el tercer i últim llibre de la trilogia Lanegan / Eisold després de Plague Poems i Year Zero - A World With No Flowers. Només les paraules romanen immortals...


Lanegan també va ser conegut sota el pseudònim de Dark Mark, utilitzat per als seus projectes i col·laboracions de música electrònica al costat d'artistes com Not Waving i Skeleton Joe.


El músic va abandonar Los Angeles, Califòrnia, per instal·lar-se a Killarney, Irlanda, on va connectar amb els fantasmes dels seus avantpassats i va trobar una nova i refrescant inspiració amb la seva dona i longeva col·laboradora musical Shelley Brien, amb qui va formar la banda Black Phoebe.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila