Slade



Slade és una banda britànica de glam rock i hard rock formada el 1966 i una de les de més èxit comercial durant la primera meitat dels anys 1970. Van fer famoses les faltes d'ortografia deliberades en els títols de les seves cançons i el costum d'editar regularment un disc nadalenc, a partir de la publicació del senzill Merry Xmas Everybody el 1973, que és avui dia una nadala pop cèlebre al Regne Unit. El seu estil ha influït en grups que van des de Kiss, Quiet Riot o Twisted Sister, fins a The Clash i Sex Pistols. El seu èxit més conegut, Cum On Feel The Noize, ha estat després versionat per Quiet Riot. A la banda se'l considera pionera del gènere de música Glam Rock juntament amb Sweet, Alice Cooper i T. Rex.


El grup procedia de la perifèria de Birmingham i diversos dels seus membres ja tenien experiència en altres bandes com The Vendors, The In-Be-Tweens o Steve Brett & The Mavericks. Don Powell (bateria) i Jim Lea (baixista) eren originaris dels voltants de Wolverhampton, i Dave Hill (guitarrista), encara que nascut a Devon, s'havia traslladat a Wolverhampton de nen. Noddy Holder (vocalista) es va criar a la propera localitat de Walsall. Segons els mateixos músics, era la taverna Trumpet de Bilston el lloc de trobada del grup en els primers temps.


Van començar anomenant-se Ambrose Slade, per canviar definitivament a Slade, nom amb què van aconseguir la fama a la dècada dels 70, amb composicions calculadament de mal gust i enèrgiques actuacions en viu. Van triomfar a les llistes d'èxits de l'època, sobrepassant comercialment altres grups competidors enquadrats al glam, com Wizzard, Sweet, T.Rex, Suzi Quatro, Mud, Smokie o Gary Glitter. Entre 1971 i 1976 van aconseguir entrar 17 vegades al "Top 20", amb sis números un -tres d'ells entrant directament en aquest lloc-, i dos èxits més en els llocs segon i tercer, respectivament. Van vendre, a més, més singles que cap altre grup als anys 70. Una presència semblant a les llistes només és comparable, de fet, amb la dels Beatles i les seves 22 cançons entre les 10 més venudes en una sola dècada (anys 1960) .


Tot i que van fracassar en l'intent d'assolir l'èxit al mercat nord-americà, van deixar el seu segell a diverses bandes nord-americanes que els consideren entre les seves influències. Gene Simmons, a la baixa de Kiss, admet que la filosofia en la composició i les actuacions en viu en els primers temps del seu grup estaven inspirades en Slade. Tom Petersson, baixista de Cheap Trick ha dit que el seu grup va anar a veure una actuació de Slade, i que es van servir de "totes les golferies (cheap tricks) del seu repertori", encunyant així, sense voler, el nom del seu grup. 

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila