Stevie Wonder

 


Stevie Wonder (Saginaw, Michigan, 13 de maig del 1950) és un cantant, compositor, productor discogràfic, músic i activista social estatunidenc. Ha gravat més de 30 èxits de venda, ha guanyat 24 premis Grammy (el rècord per a un artista viu), i ha estat inclòs al saló de la fama del Rock and Roll.


Cec des de la infància, és un dels més reeixits i reconeguts artistes de la Motown, amb més de 100 milions d'unitats venudes. Ha gravat discos que van ser aclamats per la crítica, també ha escrit i produït per a altres artistes. Toca uns quants instruments com la bateria, el baix, la conga i, més notablement, el piano i l'harmònica. Els crítics diuen que l'alta qualitat de les seves composicions deixa veure el seu geni musical.

Steveland Judkins va néixer prematurament a Saginaw, Michigan. Es creia que la causa de la ceguesa va ser que hi havia massa oxigen a la incubadora, però l'oxigen li va salvar la vida. La causa real va ser el desenvolupament ocular truncat per l'excés d'oxigen que va donar lloc a un desordre anomenat retinopatia de prematureitat (ROP). Els seus pares van morir quan era petit. Va ser adoptat i li van donar un nou nom Steveland Morris. Va aprendre des de molt petit a tocar gran quantitat d'instruments, destacant amb el piano, les congues i l'harmònica.

El 1961, als 11 anys, el van dur a Motown per Ronnie White de The Miracles. Berry Gordy li va dir Little Stevie Wonder ("el Petit Stevie Meravella").


Als 13 anys, el petit Stevie Wonder va tenir el seu primer èxit, "Fingertips (Pt. 2)", un senzill de 1963 pres d'enregistraments en viu. Stevie era vocalista i tocava les congues i l'harmònica, i el jove Marvin Gaye era a la bateria. Va ser un èxit als Estats Units i el va llançar al reconeixement del públic.


Demostrant que de "Petit" no en tenia gens, Wonder va tindre més èxits a mitjans dels anys 60, incloent Uptight (Everything's Alright), With a Child's Heart, i Blowin' in the Wind, de Bob Dylan, una de les primeres cançons que va reflectir la consciència social de Wonder. També va començar a treballar al departament de compositors de Motown, escrivint cançons per a ell mateix i els col·legues.


Cap al 1970, Wonder havia tingut a més èxits, com My Cherie Amour. A més de ser una de les primeres cançons on Wonder fa de compositor i productor, Signed, Sealed, Delivered va ser l'aparador del grup Wonderlove. Wonderlove eren Minnie Riperton, Deniece Williams, Lynda Laurence, i Syreeta Wright, amb qui Wonder es va casar el 14 de setembre de 1970. Wonder i Wright es van divorciar 18 mesos després, però van continuar la col·laboració musical i una bona amistat fins a la mort de Syreeta el 2006. Després de divorciar-se de Syreeta, Stevie es va tornar a casar amb un altre membre de la Motown, Yolanda Simmons, amb la qual té 2 fills, Aisha Zakiya i Keita Sawandi.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila