The Band



The Band va ser una banda musical canadenca de rock formada per Rick Danko, Garth Hudson, Richard Manuel, Robbie Robertson i Levon Helm. La seva activitat musical va començar a la fi de la dècada de 1950 sota el nom de The Hawks com a grup de suport del cantant de rockabilly Ronnie Hawkins. Després de deixar Hawkins el 1964, van canviar el seu nom, primer pel de Levon Helm Sextet, amb el saxofonista Jerry Penfound, i després pels de Levon and The Hawks i The Canadian Squires, i van gravar diverses cançons amb escassa repercussió local.


Sota el nom de The Hawks, la popularitat del grup va augmentar al recolzar el músic nord-americà Bob Dylan a la seva primera gira elèctrica amb banda per Amèrica del Nord i Europa, després d'abandonar la música folk i començar a interpretar rock. Després de patir un accident de moto, Dylan va tornar a treballar amb The Hawks gravant demos i cançons al soterrani de «Big Pink», una propietat de Woodstock en què el grup va residir durant sis anys Part de les gravacions van ser publicades el 1975 a The Basement Tapes. Durant la dècada de 1970, el grup va tornar a col·laborar amb Dylan a l'enregistrament de l'àlbum Planet Waves ia la primera gira del músic en vuit anys, documentada a Before the Flood.


Amb el nom de The Band, el grup va signar un contracte amb Capitol Records i va començar a gravar el seu propi material, incloent Music from Big Pink i The Band, dos dels treballs de rock més destacats per la premsa musical de finals de la dècada de 1960. Durant aquesta època, The Band va ser un grup en què els seus cinc membres participaven en les decisions musicals i en l'elaboració de cançons de forma equitativa, sense un líder definit, a diferència de grups com The Beatles, The Rolling Stones o The Who. La seva evolució musical va continuar amb discos de menor repercussió crítica com Stage Fright, Cahoots i Northern Lights - Southern Cross, en una segona etapa en què els creixents problemes interns, especialment el deteriorament de la salut de Manuel, van convertir Robertson al principal compositor i líder de facto. Al novembre de 1976, després d'oferir un concert filmat pel cineasta Martin Scorsese i publicat a The Last Waltz, Robertson va decidir dissoldre The Band.


El grup va tornar a formar-se el 1983 sense Robertson i va sortir de gira amb freqüència, i fins i tot va continuar la seva existència després del suïcidi de Manuel el 1986. Durant la dècada de 1990, el grup va publicar Jericho, High on the Hog i Jubilation, tres àlbums compostos principalment de versions d'altres artistes i de menor rellevància crítica i comercial. Al desembre de 1999, la mort de Danko va tancar definitivament les portes a qualsevol reunió de The Band sense Robertson.


Encara que mai va obtenir un notable èxit comercial, The Band és considerat per la crítica musical com un dels grups més influents de la dècada de 1970. La seva música, que va contribuir a definir el gènere country rock, va influir en músics, grups i compositors com George Harrison, Eric Clapton, Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin, Elvis Costello i Elton John, i músics contemporanis com Counting Crows, The Wallflowers i The Black Crowes. A més, el grup va ingressar al Saló de la Fama de Música de Canadà el 1989 i al Saló de la Fama del Rock and Roll el 1994. El 2004, la revista musical Rolling Stone va situar The Band al lloc cinquanta de la llista dels cent millors artistes de tots els temps, i el 2008 el grup va ser guardonat amb un Premi Grammy a la carrera artística.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila