Thin Lizzy



Thin Lizzy és un grup de hard rock irlandès format a Dublín el 1969. El grup originalment va ser liderat pel cantant, baixista i compositor Phil Lynott. Un dels grans èxits del grup és el tema "The Boys Are Back In Town", tot un clàssic de la història del rock.


El crític John Dugan va escriure que mentre la banda cobrava força, Lynott era encara més intel·ligent i profund a l'hora d'escriure les cançons, preferint temes basats en les classes socials, drames d'amor i odi, influït per Bob Dylan, Van Morrison, Bruce Springsteen i per la literatura irlandesa. En una entrevista a Phil Lynott, va assegurar que la seva major influència va ser Van Morrison. La música de la banda va cobrir molt territori, incloent el country i el folk, però generalment se'ls considera com una banda de heavy metal o hard rock.


Encara que bandes anteriors ja usaven tècniques semblants, Thin Lizzy es va caracteritzar per ser una de les primeres bandes de hard rock en utilitzar dues guitarres melòdiques alhora, una tècnica en la qual Wishbone Ash van ser pioners en el Regne Unit, i que per la seva banda també era utilitzada per Lynyrd Skynyrd en els Estats Units. Aquesta tècnica va ser refinada més tard i popularitzada per bandes emergents de la nova onada de heavy metal en el Regne Unit, com Judas Priest i especialment Iron Maiden. Aquests últims particularment han elogiat molt Thin Lizzy al llarg de la seva carrera, fins i tot van tocar una versió de la seva cançó "Massacre". Exemples d'aquest duel de guitarres en harmonia es poden escoltar perfectament en la cançó "The Boys Are Back In Town" i "Cowboy Song" de l'àlbum "Jailbreak".

El grup va ser fundat a finals de 1969 a Dublín (Irlanda), per Phil Lynott, el guitarrista Eric Bell, l'organista Eric Wrixon i el bateria Brian Downey. Wrixon se separa de la banda el 1970, i cansats de les poques possibilitats d'èxit en Dublín, el grup se'n va anar a Londres el 1971.


Signant un contracte amb Decca Records, el primer èxit de Thin Lizzy va arribar en 1973, amb "Whiskey in the Jar", una versió d'una tradicional cançó irlandesa. Metallica va assolir un èxit encara major amb la seva versió particular d'aquesta cançó continguda en el seu disc Garage INC. de 1998, guanyant fins i tot un Grammy per això el 1999.


No obstant això, el grup inicialment va tenir problemes aconseguint l'èxit amb aquesta cançó, i un decebut Bell va deixar el grup. La seva substitució inicial va ser Gary Moore, al que ja coneixia Lynott anys enrere en la banda Skid Row (no confondre amb la banda estatunidenca de hard rock i heavy metal). Més tard, es van reagrupar i van reclutar a Scott Gorham i Brian Robertson com guitarristes, donant el so definitiu guitarrero a la banda.


Fighting (1975) va ser el seu primer àlbum amb èxit, no obstant això, el seu següent disc, Jailbreak, va ser un èxit total, amb cançons com "Jailbreak" i "The Boys Are Back In Town", el seu major èxit i la seva cançó més recordada.



Robertson va deixar el grup el 1978, i va ser reemplaçat per Gary Moore. Llavors va haver-hi un relleu de guitarristes, quedant-se amb només tres membres, Lynott, Gorham i Downye. Van mantenir als seus fans, no obstant això Thin Lizzy ja no va aconseguir tants èxits com anys enrere.


Lynott va morir el gener de 1986, víctima de l'abús amb les drogues i l'alcohol. A l'estiu del mateix any, la banda es va reunir donant un concert a Dublín amb Bob Geldof cantant en lloc de Lynott.


Els membres que queden de Thin Lizzy es van tornar a reunir el 1999 per a una gira per Europa i un disc en directe. Tenint una gira al costat de Deep Purple als Estats Units el 2004, Thin Lizzy van estar fins al 2006 tocant pel Regne Unit i Irlanda. Van tornar de gira amb Deep Purple el 2007 pel Regne Unit.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila