Ariel Rot



Ariel Eduardo Rotenberg Gutkin (Buenos Aires, 19 d'abril del 1960) és un guitarrista, cantant, compositor i productor musical argentí de rock i blues, resident a Espanya. Va formar part del grup Tequila i més tard de Los Rodríguez. Des de la separació d'aquest grup va emprendre una carrera solista.

Té parella estable des de fa més de 20 anys i és pare de 2 fills: Mateo (nascut el 2002) i Valentina (nascuda el 2005).


El 1976 va emigrar juntament amb la seva família a Espanya, perseguits per la dictadura argentina, i ja allà es va ajuntar amb el grup que un temps després passaria a ser conegut com Tequila, dedicat a la joventut, amb conegudes cançons com "Salta" i "Rock & Roll a la plaça del poble", que el llançarien a la fama. El grup el formaven amb Ariel Alejo Stivel, Felipe Lipe, Manolo Iglesias i Julián Infante, que l'acompanyaria després a Los Rodríguez. Entaula una estreta amistat amb Sergio Makaroff, que va ser compositor en aquesta època de temes com "El Penjat", "Tot es mou", "Vull besar-te" i el "Rock de l'Ascensor", i que és un dels lletristes fixos en els seus discos en solitari.


Després de la dissolució del grup, el 1983, comença una curta carrera en solitari. A aquesta època pertanyen els discos A sota del pont (1984) i Vértigo (1985), així com altres composicions que van ser gravades posteriorment amb Los Rodríguez ("Tu m'estàs atrapant una altra vegada").5 En aquesta etapa va escriure cançons per a la seva germana (que van acabar sent interpretades per Rubí) i va tornar a Argentina.3


Després aquest període i després d'acompanyar Andrés Calamaro en dos dels seus àlbums en solitari, Per mirar-te i Ningú surt viu d'aquí, es va ajuntar amb ell, Julián Infante i Germán Vilella per formar el conegut grup de rock Los Rodríguez, en què va romandre gran part de la dècada de 1990 (entre 1990 a 1996). Aquesta banda es va caracteritzar per l'ús de ritmes llatins (milonga, rumba, entre d'altres) fusionats amb el rock.


Mentre els Rodríguez realitzaven la seva última gira, ja presa la decisió de dissoldre el grup, va reprendre la seva carrera en solitari que segueix fins avui dia.6 D'aquesta etapa destaquen discos com Parlant sol, Cendres a l'aire, Ho sento Frank, Ara demanen el teu cap, Duos trios i altres perversions, Solo Rot i La Huesuda.


Entre les cançons que Rot ha compost al llarg de la seva carrera musical, es poden destacar "Molt millor", "M'estàs atrapant una altra vegada" per a Los Rodríguez,7 "Vicis cars", "Cendres a l'aire" i "Gustos senzills" (dedicada al seu fill) de la seva etapa en solitari. Hi conserva la tendència a la incorporació de ritmes llatins (per exemple la transformació del rock "Molt millor" en un tango), encara que adoptant un estil més personal, diferent del model difós per Los Rodríguez.


Entre les col·laboracions d'Ariel Rot amb altres artistes es destaca el tema d'Extremoduro "Volando solo" inclòs al disc Deltoya. La cançó "Dolce Chica Triste" del disc Neverly Brothers dels germans Guille i Fernando Martín. Els germans Makaroff també han tingut un gran espai en la seva producció musical realitzant nombroses lletres, en particular Sergio Makaroff ("Fins a perdre el compte", entre moltes altres).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila