Aviadro Dro



L'Aviador Dro i Els seus Obrers Especialitzats, també identificats com a Aviador Dro, és un grup de música electrònica de Madrid (Espanya) fundat el 1979. Format inicialment per Servando Carballar (teclats), Arturo Lanz (veu), Gabriel Riaza (baix) i Juan Carlos Sastre (guitarres) són els pioners del pop electrònic a Espanya a l'estela de bandes nord-americanes com Devo, The Residents o els alemanys Kraftwerk.


El seu nom és un homenatge a l'òpera L'aviatore Dro (1915), poema tràgic en tres actes del compositor i musicòleg italià Francesco Balilla Pratella (1880-1955).


El 1976 un grup d'estudiants del madrileny institut de batxillerat Santamarca (entre els quals hi ha Servando Carballar, Alberto Flórez, Andrés García, Manuel Guío, Arturo Lanz i Alejandro Sacristán) decideixen desenvolupar les seves inquietuds i idees a l'Ateneu Llibertari de Mantuano, una antiga seu falangista, que ocupen. Comparteixen un interès comú per la literatura de ciència ficció i els moviments d'avantguarda de principis del segle XX: futurisme, constructivisme, dadaisme o l'espacialisme. Sota el nom del col·lectiu literari "Expressió" van editar diversos fanzines inspirats en el dadaisme, a més de poemes visuals, relats, articles sobre divulgació científica o ciència ficció.


Servando i Andrés formen l'any següent el grup de punk Alex i Los Drugos (en clara al·lusió als personatges de la pel·lícula La taronja mecànica dirigida per Stanley Kubrick el 1971) com a mitjà més apropiat per difondre les seves idees. Els seus grups favorits són Sex Pistols, The Stranglers, Blondie, així com bandes de Krautrock com Faust, Can o Neu!. Assagen i realitzen alguna actuació a l'Ateneu Llibertari amb més ímpetu que resultats. Després de descobrir la música de grups com Ultravox, Kraftwerk, Cabaret Voltaire, Human League, The Residents, Throbbing Gristle, Tubeway Army o Devo Servando Carballar adquireix un òrgan electrònic i funda, juntament amb Arturo Lanz, el grup Holoplàstico.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila