Celia Cruz



Úrsula Hilària Celia de la Caritat de la Santíssima Trinitat Cruz Alfonso (L'Havana, Cuba; 21 d'octubre de 1925-Fort Lee, Nova Jersey, Estats Units; 16 de juliol de 2003), més coneguda com a Celia Cruz, va ser una cantant cubana -nord-americà de música tropical. Anomenada «La Reina de la Salsa» i «La Guarachera de Cuba», és àmpliament considerada una de les artistes llatines més populars i importants del segle XX i una icona de la música llatina. Va ser una de les màximes exponents de la seva gènere, així com una de les artistes més influents de la música del seu país.


Al llarg de la seva carrera, Celia Cruz va interpretar i va popularitzar internacionalment ritmes tropicals com el son, són montuno, guaguancó, rumba, guaracha i bolero. No obstant això, el gènere que va portar a la fama va ser la salsa, ritme influenciat per estils de diferents parts del món.


Va començar la seva carrera a la seva natal Cuba, aconseguint reconeixement com a vocalista del popular conjunt musical la Sonora Matancera, associació musical que es va prolongar durant quinze anys (1950-1965). El 1960, després del triomf de la Revolució cubana, Celia va abandonar el seu país natal, i es va convertir en un dels símbols i portaveus de la comunitat cubana a l'exili. La cantant va continuar la seva carrera, primer a Mèxic, i després a Estats Units Units, país que va prendre com a residència definitiva. A la dècada dels setanta es va incorporar de ple al gènere de la salsa, especialment després de la seva associació musical amb altres artistes del gènere dins de la Fania All Stars.


Durant els darrers anys de la seva carrera, Celia Cruz s'havia convertit ja en un mite de la música llatinoamericana.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila