Gato Pérez



Javier Patricio Pérez Álvarez (Buenos Aires, 1951 – Caldes de Montbui, 1990), conegut artísticament com a Gato Pérez, fou un músic d'origen argentí establert a Catalunya que destacà especialment en el gènere musical de la rumba catalana.


Va arribar a Barcelona l'any 1966 amb la seva mare per unir-se al pare que havia fet el viatge abans. Estudià al Col·legi Pare Manyanet i després a l'Institut Menéndez y Pelayo. Acabat el batxillerat s'establí durant un temps a Londres amb l'objectiu d'entrar a treballar en alguna discogràfica però no va tenir sort i va tornar a Barcelona.


A partir dels anys 70 la seva inquietud musical el porta a la formació, amb altres músics, de diferents bandes com Slo-Blo (country rock, el primer grup que va actuar a la Sala Zeleste de Barcelona) i Secta Sònica (jazz rock, procedent, en part, de l'anterior). Segons sembla, fou ell qui proposà donar l'etiqueta "so laietà" o "rock laietà" al moviment musical nascut al voltant de la sala Zeleste.


Segons Manolo González Batista "El Patata" (nebot del Pescadilla), el Gato Pérez es va iniciar en la rumba catalana a Gràcia, concretament al bar Petxina de la plaça que actualment duu el nom de l'argentí, però que tradicionalment es coneixia com a carrer Torres. El Patata explica en una entrevista que el Gato freqüentava aquest bar (un establiment, desaparegut cap al 1981, per on passaven famosos com ara Olga Guillot, Rosa Morena, Curro Romero, Joe Frazier, Lola Flores o El Pescadilla) i que fou allà on descobrí la rumba catalana. Una nit de Sant Joan de 1977 o 1978, el Gato i el Patata s'hi conegueren mentre el primer estava escoltant, emocionat, una actuació del Chango, músic gracienc de la família de "Casa La Pura". Des d'aleshores, el Gato Pérez decidí d'aprofundir en aquest estil musical. Cap al 1977 comença a experimentar-hi i posteriorment llançarà els seus dos primers àlbums Carabruta i Romesco, als que en seguirà un altre de més comercial, Atalaya.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila