Jarabe de Palo


Jarabe de Palo va ser un grup de rock d'Espanya format el 1995, va estar liderat pel cantant, compositor i guitarrista Pau Donés fins a la seva mort el 9 de juny de 2020.


Pau Donés va compondre "Tragas o Escupes" el 2020 sabent la seva malaltia i de com seria el seu desenllaç, la qual cosa impregna de majestuositat i entrega com a artista, sabent que no podria veure la seva creació en vida. Un exemple d'artista, que va quedar segellat en aquesta darrera obra.


Pau Donés va treballar en diversos grups abans de poder dur a terme el seu projecte Jarabe de Palo. Va començar la seva història musical als 15 anys juntament amb el seu germà Marc, amb qui va formar un grup anomenat J.& Co. Band i posteriorment un altre anomenat Dentaduras Postizas. Durant aquest període combinava les seves actuacions musicals a locals de Barcelona amb un treball en una agència de publicitat.


L'èxit se li va presentar després d'un viatge a Cuba, on li va arribar la inspiració que el va portar a escriure la cançó La Flaca, la qual va donar títol al primer disc el 1996. El seu primer tema es fa famós un any més tard, gràcies a un anunci publicitari, i va portar el disc a vendre milions de còpies a diversos països.


Després d'aquest èxit en un primer disc, Pau buscava demostrar que el grup no era un One-hit wonder (grup d'un sol èxit), i amb aquesta idea es va llançar Depende (1998), produït per Joe Dworniak (conegut a Espanya pel seu treball amb Radio Futura) als estudis Moody de Londres durant dos mesos. Aquest disc va comptar amb col·laboracions com Ketama i va continuar amb una lírica irònica que va aconseguir connectar amb part del públic hispà i fins i tot arribar al públic italià.


El 2001, van publicar De vuelta y vuelta, el seu disc més conceptual. Mostra un canvi a la banda amb el primer videoclip de l'àlbum, en què Pau apareix afaitant-se el cap, desprenent-se de la seva característica cabellera. Per a aquest disc es va comptar amb col·laboracions com les d'Antonio Vega, Jovanotti, Vico C i Celia Cruz.


El 2003, la banda va pretendre mostrar una volta a cançons més vitalistes i positives amb Bonito, amb participacions com la de Màrtirs del Compàs, la cantant Elena Andújar i l'italià Jovanotti.


A la tardor del 2004, es va anunciar la gira de presentació de la seva següent obra 1 m2 (un metre quadrat) amb la participació d'artistes com Jorge Drexler, Lucrècia o Chrissie Hynde (The Pretenders).


El grup va presentar a principis de 2007 el seu següent àlbum, titulat Adelantando. En aquest àlbum van comptar amb la col·laboració de La Shica i Carlos Tarque.


A mitjan 2008, Jarabe de Palo va obrir la seva pròpia companyia discogràfica anomenada la Tronco Records. Va arrencar aquest nou projecte amb el senzill "Molt més, molt millor", de venda en exclusiva a internet, a través de la seva web Jarabe de palo i altres botigues digitals. Ja en 2009, va canviar l'antic nom de "Jarabe de Palo" per "Jarabedepalo" i fruit de l'èxit obtingut amb el "Reciclando Tour", va llançar l'1 de març de 2009 i sota el títol d'Orquestra Reciclando el primer llibre-disc de la banda, 15 noves cançons, versions dels seus temes més populars, i la seva nova cançó "Molt més, molt millor". Pel que fa als concerts en viu, Jarabe de palo va seguir amb el Reciclando Tour, però renovat i adaptat per a grans escenaris, a Espanya, Amèrica i Europa.


El grup va ser candidat a dos Grammys llatins: Millor Àlbum Pop i Millor Enginyeria d'enregistrament. Orquestra Reciclando va guanyar el Grammy Llatí a la Millor Enginyera d'Enregistrament per a un Àlbum.


L'any 2010, el grup va gravar un nou senzill, "A Glonendo", una nova versió de "Depende" però amb aires africans, amb els alumnes del Conservatori de Música de Bamako (Mali). El senzill es pot aconseguir a iTunes. Tots els beneficis musicals que van ser recaptats es van destinar a les ONG Veus.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila