Jarcha



Jarcha és un grup musical espanyol de Huelva (Andalusia), creat l'any 1972, per Maribel Martín, Lola Bon, Antoni A. Lleuger, Àngel Corpa, Crisant Martí, Gabriel Travé i Rafael Castizo.

La seva línia musical es fonamenta sobre tres pilars fonamentalment:

La cerca, rescat i divulgació de cançons tradicionals principalment d'Andalusia.

Creació de cançons pròpies, la majoria de vegades d'ampli contingut social.

La musicació d'una sèrie de poemes d'autors més o menys consagrats que fossin una bona llera d'expressió, entre d'altres, cal destacar autors com Miguel Hernández, Blas d'Otero, Rafael Alberti, Federico García Lorca, Eduardo Álvarez Heyer, entre d'altres.

Durant els anys de la Transició, la seva música reflectia el sentir dels espanyols en uns quants anys en què es passava del franquisme a la democràcia. La cançó «Llibertat sense ira» (R. Baladés/P. Herrero) expressava tot això i esdevingué un himne no oficial d'aquell moment històric. De fet, el grup va ser elegit com el millor del país per votació popular el 1975 i 1976. El 1975 també van dedicar una òpera rock titulada Líder a José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange Espanyola.


Són molts els components que al llarg d'aquests anys han contribuït a la bona feina del grup entre ells noms com, Juan J. Oña, Pepe Bulerias, Ines Romero, Toñi García, Rosa M. Salas, Rosa Soler, Beachu G. Villate, Pepe Roca i Martirio entre d'altres.


Actualment la formació de Jarcha la componen: Mª Isabel Martín, Paloma Olier, Jesús Bola, Á. Marchena, Tino Blanco i Rafael Castizo

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila