Massive Attack


Massive Attack és una banda formada a la ciutat portuària de Bristol, Anglaterra. Considerats com els pares del trip-hop, malgrat que sempre han renegat d'aquesta etiqueta, aquest estil es pot classificar com a hip hop experimental, encara que combina elements del dub, el jazz, el soul, la música alternativa, i comptant amb una potent influència de la música electrònica als seus vessants més foscos.


Va néixer fruit d'una comunitat artística anomenada The Wild Bunch. El grup el van formar llavors Andrew "Mushroom" Vowles i Grant "Daddy G" Marshall i van incorporar a 3D (Robert del Naja), un artista grafiter. Un altre membre inicial que va abandonar el grup abans de gravar el primer senzill va ser Nellee Hooper, que es va unir a un altre projecte conegut, Soul II Soul. Enregistren el seu primer senzill el 1990 "Daydreaming," amb la col·laboració d'un altre membre del Wild Bunch, Tricky. En aquell moment es dóna a conèixer la seva vocalista Shara Nelson. Els senzills següents són "Unfinished Sympathy" i "Safe From Harm". El 1991 editen el seu primer àlbum, Blue Lines. Amb un pobre èxit comercial al seu moment i un gran èxit de crítica, posteriorment aquest disc es transformaria en un dels discos més influents de la indústria britànica dels noranta, inspirant altres projectes com Portishead i Morcheeba. Blue Lines es va classificar en un nou gènere musical conegut com a “So Bristol”, al qual la premsa anomenaria trip-hop.



Massive Attack en concert al BEC, Baracaldo.

Durant la primera guerra del golf, els mitjans britànics van evitar utilitzar termes que recordessin la guerra i la violència, i Massive Attack (aleshores lluitant per posicionar-se en l'escena) es van veure forçats a canviar temporalment el seu nom només a Massive per consell del seu aleshores, mànager. Robert Del Naja estava obertament en contra de la intervenció militar dels Estats Units al tercer món en nom de la democràcia i fins avui continua penedint-se d'haver accedit a aquest canvi de nom.


Després d'una ruïnosa i fracassada gira pels Estats Units (en part a causa de la confusió que va produir el no portar la paraula Attack, com originalment es coneixia al grup), Shara Nelson deixa la banda i comença la seva carrera en solitari.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila