Obrint Pas


Obrint Pas va ser un grup de música procedent de la ciutat de València. La seua música és una barreja de ska, hardcore punk, rock, reggae i folk amb melodies i instruments tradicionals, entre els quals destaca la dolçaina. Les seues lletres tracten temes com la denúncia social o la solidaritat, defensen la unitat territorial i la independència dels Països Catalans, promouen la llengua catalana, i reivindiquen la seua cultura i tradicions. També tracten qüestions vinculades a l'antifeixisme i l'antiracisme.


Les seues lletres, música i coherència política van marcar tota una generació de gent jove, la primera nascuda després de la mort de Franco, en un statu quo diferent i la primera que creixia amb la possibilitat d'estudiar en valencià.


A principis de la dècada de 1990, sorgí un nou moviment musical que es vindicà al marge de la institucionalització que havia patit el rock català. Aquesta fornada musical s'emmirallà, en part, en el rock radical basc i s'erigí com a «rock combatiu català». Aquest moviment, implícit d'una alta càrrega de discurs anticapitalista i independentista, es difongué a través de centres socials alliberats i espais alternatius, trobant un ambient procliu en els moviments socials i en grups com Obrint Pas, Inadaptats, Opció K-95 o KOP.


Obrint Pas es va formar el 4 de novembre de 1993, quan un grup de tres amics, Xavi Sarrià, Josep Pitarch i Carles Garcia, establí contacte a l'Institut d'Educació Secundària Benlliure de la ciutat de València. El 1994 enregistraren la seua primera maqueta, amb la qual van participar en la fase final del III Tirant de Rock organitzat per Acció Cultural del País Valencià, del qual van resultar un dels quatre guanyadors. Com a premi, el grup participà amb tres cançons en el CD compartit Tirant de Rock; una de les tres cançons escollides va ser «A València». El novembre del mateix any i amb els mateixos mitjans, enregistren una segona maqueta, La nostra hora, a la qual seguiria una tercera maqueta, publicada l'any 1995 amb el títol de Recuperant el somni. Durant els anys posteriors, la banda participà en diversos festivals i concursos que ajuden a consolidar-ne la música.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila