Olivia Newton-John



 Olivia Newton-John (Cambridge, 26 de setembre de 1948-Santa Bàrbara, 8 d'agost de 2022)1 va ser una cantant, actriu i activista britànic-australiana.


Va ser filla del gal·lès Brinley "Bryn" Newton-John (1914-1992) i la mongeta alemanya Irene Helene Born (1914-2003). El seu avi matern va ser el físic i matemàtic alemany Max Born, que va obtenir el premi Nobel de Física el 1954.


Quan tenia cinc anys, la seva família es va traslladar a Austràlia, on al seu pare li van oferir una feina com a professor a una universitat de Melbourne. Va tenir una germana, l'actriu Rona Newton-John, la qual va morir de càncer. Se la va conèixer pel sobrenom Livvy, d'Olívia. A Austràlia, on va transcórrer la seva infància i adolescència, va estudiar a la Universitat de Melbourne.


Els inicis com a cantant es remunten a l'institut, en un grup femení anomenat Sol Four.


El seu primer àlbum, If Not For You, gravat el 1971, va arribar als Estats Units i va aconseguir tres senzills de mitjà èxit: Banks of The Ohio, Me and Bobby McGee (versió d'una cançó ja existent) i If Not For You». Dos anys després va presentar el seu segon àlbum, Let Me Be There, destacant la balada country "Take Me Home, Country Roads".


El 1974 va representar el Regne Unit al Festival d'Eurovisió que es va celebrar a la ciutat anglesa de Brighton. Va interpretar el tema «Long Live Love» i va quedar a la 4a posició resultant com a guanyadors els suecs ABBA (amb «Waterloo») i en segona posició Gigliola Cinquetti. En aquest any el seu tercer àlbum, If You Love Me, Let Me Know, va arribar a les primeres posicions de la llista d'àlbums, i una balada del disc, I Honestly Love You, es va refermar en el primer lloc del Billboard nord-americà.


Immediatament es va tancar als estudis d'enregistrament per gravar el següent L.P., que va ser un autèntic èxit al mercat nord-americà: Have You Never Been Mellow, que va escalar sense problemes al primer lloc d'àlbums el 1975 i col·locant el tema homònim al primer lloc del Hit Parade. Una altra cançó del disc va destacar: es tracta de Please Mr. Please, una altra balada en l'estil country.


El 1975 se'n va anar a viure als Estats Units, on va aconseguir aviat fama com a cantant de música pop i també de música country. Al llarg de la seva carrera les seves cançons van aconseguir en cinc ocasions el primer lloc a les llistes de vendes. Una va ser Physical, que va romandre durant deu setmanes en aquest lloc. També va obtenir quatre premis Grammy. El 1979 va intervenir en el concert benèfic Music for UNICEF, juntament amb artistes com Bee Gees, ABBA, Donna Summer, Rod Stewart entre d'altres, cantant Rest your love on me i The Key.


També va ser actriu, participant en pel·lícules de caràcter musical. El seu major èxit va ser Grease, amb John Travolta.


Les següents no van tenir igual èxit, especialment Xanadu, que va fracassar malgrat la participació de Gene Kelly, però la banda sonora del qual, composta per Jeff Lynne, membre fundador d'Electric Light Orchestra (ELO), va ser un èxit. Tampoc va triomfar Tal per a qui, mal acollida pel públic, encara que la seva banda sonora va ser igualment un gran èxit.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila