Seguridad Social



Seguridad Social és un grup espanyol de rock format l'any 1982 per José Manuel Casañ en Benetúser, València. La banda és un referent dins de la Movida dels 80 i del rock espanyol.


Entre les seves cançons més conegudes estan Chiquilla, Comerranas i Quiero tenir la teva presència. També és molt popular Acuarela (versión de Aquarela de Toquinho). Al llarg de la seva carrera, Seguretat Social ha evolucionat des del punk skatalítico, dels seus inicis, fins als ritmes llatins i mediterranis, posicionant-se en un lloc destacat dins del panorama musical espanyol. Amb José Manuel Casañ al frente, uno de los artistas más consolidados de la música española.


Seguretat Social va fer les seves arrels en Benetúser, una població propera a València, on José Manuel coneix a Santiago Serrano. A los 6 años entraron en el cor infantil del colegio, Los Pequeños Ruiseñores, gracias a un profesor que tocaba la guitarra, quien formó el grupo con los alumnos que menos mal cantaban. A José Manuel li va servir per iniciar-se damunt d'un escenari, sentint-se molt còmode en els tabals.


Anys més tard, Santiago es va estudiar a un institut públic i José Manuel a un privat d'una localitat propera. A pesar de no seguir estudiando en el mateix centre, seguirem mantenint el contacte i podiem coincidir en més ocasions, amb un objectiu artístic. En la Setmana Santa de Benetúser es va organitzar una representació de l'òpera-rock Jesucristo Superstar, en la que Santiago Serrano va fer de Jesucristo i José Manuel de Judas. Amb aquesta obra arribaron a realitzar representacions en poblacions properes, a causa de la seva bona acogida.


En tercer de BUP, José Manuel es posa a treballar en el negoci familiar, un horno de pan. Treballant de madrugada i acabant a la meitat del dia, compaginava les seves obligacions laborals amb les seves inquietuds artístiques, buscant a algú que li substituïa a l'horno quan tenia un concierto. En un principi va pensar en juntar de nou el grup de teatre, però cada un havia pres un rumbo diferent. Així que, estant completament d'acord amb Santiago, formant un grup de rock. José Manuel i Santiago coincidían en gustos musicals: The Clash, The Who, Sex Pistols, The Kinks, The Jam, The Beatles, etc. a Benetúser, anomenats Sergio i Emilio. Ambos tocaban la guitarra. Els primers assaigs es caracteritzen per deixar la música en un segon pla, s'interessen més per la merenda i les cerveses que per ensayar. Era verano del ’81 y se empezaron a llamar Paranoicos.


En aquest any, l'ajuntament de Benetúser va organitzar un festival amb grups locals. Paranoicos prepararon 11 temes propis per a aquesta ocasió, posant lletra a quatre acords, una excepció d'una versió en castellà del All the days and all the night, de los Kinks. Per aquest concierto cobraron 30.000 pessetes. Fue una de les dues actuacions que hicieron sota aquest nom.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila