Fania All Stars



Fania All-Stars és una agrupació de salsa i música caribenya que al llarg de la seva història ha experimentat diversos gèneres musicals com ara: el rock, jazz, mambo, soul, i més; Originària de la Ciutat de Nova York (Nova York), Estats Units, va ser fundada el 1968 i està integrada pels artistes més coneguts del segell Fania Records, sovint reforçats per estrelles convidades procedents d'altres segells de música llatina i d'altres estils.


La història d'aquest grup musical representa l'ascensió i la difusió de la salsa com a etiqueta comercial per a la música llatina,1 per això són considerats referents en la història de la música llatina, en particular de la salsa. Ells van ser la primera agrupació llatina-tropical a trepitjar sòl africà participant al festival de música del recordat esdeveniment de box Zaire 74 organitzat per Don King, també van participar el concert d'inauguració del Coliseu Roberto Clemente a San Juan, Puerto Rico per a l'any 1973.


El director artístic musical i creatiu dels enregistraments de Fania All-Stars va ser Johnny Pacheco, músic dominicà i fundador, juntament amb Jerry Masucci, del segell Fania Records. El 1968 Pacheco i Masucci van reunir, amb la gran visió creativa de Pacheco, una sèrie de músics per tal de brindar una presentació i així poder competir amb els artistes del segell "Alegre Records" de l'empresari Al Santiago, que havien format el grup Alegre All Stars.


A les files de Fania All-Stars van estar músics com Larry Harlow, Richie Ray, Papo Lucca, Mongo Santamaría, Yomo Toro, Bobby Valentí, Ray Barreto, Roberto Roena, Johnny Pacheco, Louie Ramirez i cantants com Celia Cruz (única dona), Héctor Lavoe, Willie Colom, Rubén Blades, Cheo Feliciano, Ismael Miranda, Ismael Rivera, Ismael Quintana, Santos Colom, Adalberto Santiago i Pete "El Comte" Rodríguez. Posteriorment han militat alguns dels més importants músics de salsa i jazz llatí dels darrers quaranta anys, provinents tant de les files de Fania Records com d'altres segells. Entre les estrelles convidades procedents d'altres gèneres musicals i del mateix, que han col·laborat sovint amb Fania All-Stars hi ha Manu Dibango, Jorge Santana (germà de Carlos), Eric Gale, i Bobby Cruz, entre molts altres.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila