La Locomotora Negra



La Locomotora Negra és un grup de jazz català amateur format a Barcelona el 1971. El primer concert el van fer, el quintet inicial, el 31 de gener del 1971 a l'antiga Cova del Drac del carrer Tuset de Barcelona. El 2021, en complir els 50 anys, van fer una gira de comiat iniciada i acabada amb sengles concerts al Palau de la Música Catalana.

El germen del grup es troba en les audicions de discos que l'arquitecte Joaquim Gili, gran aficionat al jazz i al trens miniatura, organitzava a casa seva als anys 60 i que va batejar amb el nom "La Locomotora Negra", nom que van agafar els seus fills, membres fundadors, quan el 1970 van començar a assajar regularment amb altres amics. El quintet inicial estava format per Ricard Gili (trompeta), Tomàs Gonzalez (saxo tenor), Tòfol Trepat (piano), Miquel Solé (contrabaix) i Carles Gili (bateria). L'abril del 1972 s'incorporava el petit dels germans Gili, Toni, amb el saxo tenor i un altre germà dels components, en lluís Trepat, al clarinet; Miquel Solé deixarà el grup el 1974 i serà substituït per Jordi Casanovas.

El novembre de 1995, quan van fer, a la Jazz Cava de Terrassa, la presentació del seu disc dels 25 anys, eren 15 components, 11 dels quals segueixen en la formació de 17 membres que ha arribat al cinquantenari.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila