Elsa Baeza



Elsa Doris Baeza Pacheco (Bayamo; 2 de gener de 1947) és una cantant i actriu cubà-espanyola i radicada a Espanya.


És filla de l'escriptor i poeta xilè Alberto Baeza Flores, membre corresponent1 de l'Acadèmia Xilena de la Llengua, qui aviat la va interessar en la música folk d'Hispanoamèrica, i de la seva esposa cubana, Elsa Pacheco Reyes.


A mitjan dècada dels 60 arriba a Espanya amb l'esperança de donar un futur a la seva incipient carrera artística. La seva presentació cinematogràfica, gairebé sense continuïtat, té lloc el 1966 amb Nou cartes a Berta, pel·lícula de Basilio Martín Patino que s'inscriu al nou cinema espanyol contrari als convencionalismes de l'època i en què comparteix protagonisme amb Emilio Gutiérrez Caba.


Després de protagonitzar l'obra musical Los Fantástikos juntament amb Eusebio Poncela, el 1969 va presentar el programa musical de televisió Especial pop, dirigit per Valerio Lazarov, a qui es va unir sentimentalment durant diversos anys i amb què va contreure matrimoni a Miami el 15 de gener de 1970 .


A partir del 1975 grava melodies populars de Llatinoamèrica, sobretot centreamericanes. Grava un àlbum per al segell espanyol Hispavox, però sense èxit comercial. Algunes de les seves cançons són Una cançó, El Crist de Palacagüina, Credo nicaragüenc, La matinada, La Carmen endreçada, La reventasón, La lluna enamora, No et miris al riu, Oye, Al costat del mar, Ai, mama Inés!, i especialment amb la seva versió d'El Credo de Carlos Mejía Godoy, que obté èxit de ràdio el 1977.


Al començament de la dècada dels 80's forma part del treball coral La Missa Camperola Nicaragüense, integrat per Miguel Bosé, Ana Belén, Sergio i Estíbaliz, Laredo i El Guadalupano, que va versionar amb ritmes pop l'obra religiosa cimera de Nicaragua.


El 1994-1995 realitza una gira musical amb Màgics 60 i el 2003 participa al concurs de Telecinco Viu cantant: els anys daurats.


Té dos fills: Valerio, del seu matrimoni amb Valerio Lazarov i Natalia, nascuda de la seva unió amb l'actor Joaquín Kremel.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila