Juan Pardo



Juan Ignacio Pardo Suárez (Palma de Mallorca; 11 de novembre de 1942), conegut artísticament com a Juan Pardo, és un cantautor espanyol. Va ser una de les figures de la història musical a Espanya, ja que a més del seu gran èxit en solitari, havia format part als seus inicis d'alguns dels grups de la dècada dels 60's.


També va promoure i va compondre temes després per a altres grans cantants com Los Pecos, Rocío Jurado, Luz Casal, Xil Ríos, Camilo Sesto, Andrés do Barro, Chiquetete, Manolo Galván, Massiel o Juan Camacho, entre d'altres. A més, va compondre alguns dels grans èxits de Marisol (Pepa Flores) als anys 70, com és el cas de "Mamy Panchita", "Aquell estiu" o "El meu ranxo". Va ser un dels cantautors amb més cançons registrades. El 2003, coincidint amb el llançament del seu darrer àlbum d'estudi, Lúa Chea, la discogràfica EMI va revelar que és el compositor que més drets d'autor genera a la SGAE.


La seva carrera professional va començar a Los Vándalos. Després va formar part de Teleko i dels Pekenikes. Aquí va substituir Antonio Morales Junior, amb qui més endavant formaria un duet.


D'acord amb l'historiador José Ramón Pardo —exbaixista de Los Teleko i cosí seu—, quan per primera vegada Juan Pardo va anar a l'estudi d'enregistrament amb Los Pekenikes —encara un grup vocal—, el grup no havia informat la companyia, Hispavox, del canvi de cantant, cosa que va donar lloc a una curiosa anècdota. Al cap d'una bona estona d'enregistrament, el director artístic de la companyia va trucar a part Alfonso Sainz, líder de la banda, i li va dir: «mira, torneu a trucar a Junior. Aquest noi que heu portat no serveix per a cantant i no farà mai carrera». Per descomptat, «aquest noi» era Juan Pardo i, per cert, finalment no cantaria al disc. Això li permetria gravar amb Philips un disc amb la seva banda, els Teleko —Juan Pardo i el seu conjunt—, encara que finalment no tocarien ells, sinó els omnipresents Los Relámpagos.


Uns mesos més tard es va confirmar definitivament la marxa de Junior dels Pekenikes i Pardo va ocupar el seu lloc, ara acceptat per la companyia. Amb ells arriba a gravar dotze cançons, entre elles «Da Dou Ron Ron», «La bamba», «Per fi vaig plorar» i «Ella et vol» —versió espanyola del «She Loves You» de The Beatles—, cosa que converteix a Los Pekenikes al primer grup espanyol a traduir a la banda de Liverpool, abans que Los Mustang.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila