24 d'abril


 

LP 1974: 'DIAMOND DOGS' (David Bowie)

El 24 d'abril del 1974 es va publicar el vuitè àlbum del britànic David Bowie, 'Diamond Dogs', un àlbum conceptual basat en un maridatge de la novel·la '1984' de George Orwell amb la pròpia visió de Bowie d'un món postapocalíptic. Algunes cançons de la segona cara del vinil procedien d'un frustrat intent de Bowie d'emprendre una producció teatral sobre l'obra d'Orwell els drets de la qual van denegar els hereus de l'autor. Encara que per a l'enregistrament ja no va comptar amb els seus Spiders of Mars, especialment el guitarrista Mick Ronson, la majoria dels temes ja havien estat arreglats i estrenats amb Mick i la banda en gira, inclosos '1984' i 'Rebel Rebel', sent aquest últim el single triat que va precedir a l'àlbum i el tema amb què Ziggy deia adéu a la seva etapa glam. El mateix Bowie es va fer càrrec de la guitarra solista, Herbie Flowers va tocar el baix i el lloc a la bateria li van alternar Ainsley Dunbar i Tony Newman. Durant l'enregistrament, Bowie va tornar a treballar amb Tony Visconti, que va aportar arranjaments orquestrals i seria coproductor de gran part del treball de David durant la resta de la dècada. L'àlbum va ser nº1 al Regne Unit i Canadà i top5 als Estats Units, aconseguint el seu millor posicionament a les llistes fins a aquell moment. Segons l'autor David Buckley: "Amb un hàbil moviment que definiria la seva carrera futura, amb 'Diamond Dogs' Bowie va baixar del carro del glam just a temps, abans de convertir-se en una paròdia de si mateix".

D'altra banda, la imatge de la coberta de l'àlbum va portar la seva controvèrsia: En desplegar la coberta es mostrava un dibuix artístic d'un Bowie híbrid meitat home i meitat gos els genitals dels quals es mostraven clarament. Molt poques còpies amb el dibuix original van arribar a les botigues i ha estat un dels articles discogràfics més cars i buscats entre els col·leccionistes, arribant a oferir milers de dòlars per un exemplar. En una posterior reedició del 1990, es va restablir la imatge original.

LP 1989: FULL MOON FEVER (Tom Petty)

El 24 d'abril del 1989 es va publicar 'Full Moon Fever' àlbum debut en solitari de Tom Petty sense els seus Heartbreakers. Durant l'enregistrament del primer treball dels Traveling Wilburys i el seu contacte amb Jeff Lynne, tots dos van decidir començar a gravar sessions per a l'àlbum de Petty amb l'ajuda, entre d'altres, de Mike Campbell (Heartbreakers) que va cedir el seu estudi casolà i va contribuir amb el seu guitarra, George Harrison que va tocar la guitarra acústica i va cantar cors al single que es va extreure, 'I won't back down' i Roy Orbison, que va aportar segones veus a 'Zombie Zoo'. L'àlbum va aconseguir accedir al tercer lloc del Billboard 200 i va ser top10 al Regne Unit i ha venut més de cinc milions de còpies. Altres hits continguts hi van ser 'Free fallin'' i 'Runnin' down a dream'.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila