Mavis Staples



Mavis Staples (Chicago, Illinois, Estats Units, 10 de juliol de 1939) és una cantant, actriu i activista nord-americana que ha gravat i tocat tant amb la seva banda familiar, The Staple Singers, com en solitari.

Staples va néixer a Chicago (Illinois) el 10 de juliol de 1939. Va començar la seva carrera musical amb el grup The Staple Singers el 1950. Al principi va començar cantant en esglésies i en programes de ràdio, fins que el grup va aconseguir un notable èxit amb el senzill Uncloudy Day per al segell Vee-Jay Records. Quan Staples es va graduar del Paul Robeson High School el 1957, el grup va començar a oferir concerts pel país. Liderats pel seu pare, Roebuck "Pops" Staples, i amb les veus de les seves germanes Cleotha, Yvonne i Purvis, The Staples Singers van ser definits amb el sobrenom "dels millors artistes d'èxit de Déu".


Amb la veu de Mavis, els Staples Singers van evolucionar a partir de populars cançons gospel, amb enregistraments als segells United, Riverside i Vee-Jay Records, fins a convertir-se en el grup espiritual més influent dels Estats Units. A mitjan dècada de 1960, inspirats per Martin Luther King, amic de Pops Staples, es van convertir en una de les veus espirituals i musicals del moviment pels drets civils, versionant èxits de pop contemporanis amb missatges integradors com A Hard Rain's a -Gonna Fall» de Bob Dylan i For What It's Worth de Buffalo Springfield. Durant una entrevista a NPR el 2008, preguntada sobre la seva relació amb Dylan, Staples va dir que «érem bons amics» i que ell li havia demanat la mà en matrimoni al pare de Staples.


El 1968, el grup va signar amb Stax Records, on van unir els seus esforços amb l'acompanyament musical de Booker T. & the M.G.'s. Entre 1971 i 1975, The Staples van aconseguir el top 40 en vuit ocasions, incloent dos senzills número u: I'll Take You Therer i Let's Do It Again, així com un número dos, Who Took the Merry Out of Christmas».


A finals de la dècada de 1960, Mavis va realitzar el seu debut en solitari, mentre el seu grup publicava el senzill Crying in the Chapel amb Epic Records.2 El seu primer àlbum en solitari, Mavis Staples, va ser publicat el 1969 sota el segell Stax Records, seguit d'Only for the Lonely el 1970. Un altre àlbum homònim publicat el 1984 va precedir el llançament de dos nous treballs sota la direcció de Prince: Time Waits for No One i The Voice, publicats el 1989 i 1993 respectivament. El 1996, va publicar Spirituals & Gospels: A Tribute to Mahalia Jackson, gravat amb el teclista Lucky Peterson.


Staples va tornar el 2004 amb el llançament de Have a Little Faith, un nou àlbum publicat amb Alligator Records i produït per Jim Tullio. A més, va col·laborar amb el guitarrista de jazz John Scofield en un tribut a Ray Charles titulat That's What I Say com a tribut a Ray Charles. El disc va ser seguit d'una gira que va comptar amb la presència de Staples i Scofield, així com el pianista Gary Versace, el bateria Steve Hass i el baixista Rueben Rodríguez.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila