Collective Soul



Collective Soul és una banda de rock alternatiu provinent de Geòrgia, Estats Units, i una de les bandes denominades post-grunge més importants sorgides als anys 1990, juntament amb altres com Bush, Live i Foo Fighters.


El seu estil està emmarcat dins del rock alternatiu, i també experimenten sons grunge i hard-rock barrejats amb pop i folk; cosa que dóna el caràcter a la banda. La seva música es caracteritza pels riffs pesants i les seves enganxoses melodies. Les principals influències de la banda inclouen Elvis Presley, Elton John, The Cars i The Beatles, com també moltes bandes new wave dels anys '80.


Collective Soul va tenir el seu primer gran èxit a finals de l'any 1993, amb el senzill Shine, que va ser molt difós a MTV i les ràdios de tot el món, ajudant la banda a guanyar popularitat i vendre milions de discos.

El cantant, guitarrista i compositor, Ed Roland, va fundar la banda a mitjans dels 1980 després d'abandonar l'Escola de Música Berklee College of Music a causa de la manca de diners. Abans que aparegués Shine, Collective Soul ja tenia història, però se circumscrivia a Stockbridge, una localitat de Geòrgia de la qual són originaris tots els membres del grup. Ed Roland portava la música a la sang, però la seva família, d'estricte ordre religiós, no hi veia cap avantatge. El seu pare, sacerdot, pensava que aquestes coses del rock i el pop no eren gens positives per a un nen que compliria els deu anys. Era inevitable que, per la ràdio o la televisió, aparegués algun tema clàssic d'Elvis o de Jerry Lee Lewis, però, en tant que sigui possible, aquest tipus de so no visitaria la casa dels Roland. El disc que va descobrir Ed que volia ser músic va ser un recopilatori amb els grans èxits d'Elton John. Des que ho va sentir va tenir molt clar que, si havia de marxar de casa per complir el seu somni, se n'aniria. I ho va fer. Se'n va anar a Boston a estudiar al Berklee College of Music, probablement el lloc més adequat per consolidar els seus somnis. La seva decisió va tenir dues conseqüències importants: la primera va ser que la seva família va rebaixar els seus nivells estrictes de control i va permetre al seu germà Dean tenir més accés a la música; la segona, que Ed ja no treballaria mai en una altra cosa que no estigués relacionada amb aquest món.


Quan va tornar a Stockbridge, el gran dels germans Roland va començar a treballar en un petit estudi que, com a millor oferta per als seus clients, podia proporcionar enregistraments en vint-i-quatre pistes. L'estudi era propietat del pare de Will, un amic que ja havia conegut en els temps en què Ed i Dean cantaven al cor de l'església del seu religiós pare. Will, per la seva banda, tenia gran amistat amb Ross des que tots dos coincidissin als Boy Scouts, associació en què Shane tocava amb ells a la banda de música. Des de molt joves tots es reunien a casa de Will per escoltar aquells discos que els germans Roland no podien disposar.


Tots cinc tenien les seves experiències musicals allà on eren possibles. Ed va ser el que més va avançar en passar moltes hores treballant al "Reel to Reel Studios", gravant maquetes per a grups i aprenent a manejar tots aquests artefactes plens de llums i botons que caracteritzen qualsevol estudi d'enregistrament. Al costat dels seus amics i companys, anirien gravant les seves composicions al llarg dels dies, "Aquells donem formarien després Hints, Allegations and Things Left Unsaid" comenta Ross. Es van gravar al llarg de quatre anys a partir del 1991. Aquestes cançons van ser el començament de Collective Soul. Ed, Shane i Ross, juntament amb altres amics, van intentar posar-les en directe, però quan les companyies anaven donant les seves negatives una darrere l'altra, la cosa es va desinflar i tot es va acabar. Tot va ser una cosa transitòria; va arribar l'èxit de Shine i tot va tornar a començar de nou. Als grups famosos de Geòrgia, entre els quals hi havia R.E.M. i The Black Crowes, calia afegir, a partir de llavors, el nom d'aquest quintet.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila