George Harrison



George Harrison MBE (Liverpool, 25 de febrer de 1943 - Los Angeles, 29 de novembre de 2001) fou un cantant, guitarrista i compositor de rock.

De família obrera, als quinze anys aprengué a tocar la guitarra i el 1958 conegué John Lennon i Paul McCartney a l'institut d'ensenyament de Quarry. Amb ells formà el grup de rock The Quarrymen. Aquesta formació, després de diferents canvis, esdevingué, el 1961, The Beatles.


Inicialment, Harrison hi assumí les funcions de guitarrista solista i de segona veu, però de mica en mica s'hi incorporà també com a compositor i cantant de temes com ara "Don't Bother me" (1963), "I need you" (1965), "Taxman" (1966), "Within you, without you" (1967), "While my guitar gently weeps" (1968), "Here comes the sun" (1969) o "Something" (1969).


Interessat per l'hinduisme i per la cultura índia, aprengué a tocar el sitar (instrument que incorporà al grup, en primer lloc a la cançó de Lennon "Norwegian Wood" (1965) i arrossegà la resta dels Beatles a fer estades a l'Índia per a realitzar meditació transcendental.


Ja abans de la separació dels Beatles enregistrà un parell de discs amb el seu nom, però obtingué un gran èxit amb el tercer àlbum, All things must pass (1970), per bé que el single "My sweet Lord" fou objecte de demanda per plagi de la cançó "She's so fine" dels Chiffons, i els tribunals van resoldre que Harrison havia "copiat inconscientment" part de la cançó. Harrison en va fer una paròdia a la cançó "This song", de l'àlbum Thirty Three & 1/3 (1976).


L'1 d'agost del 1971 organitzà i actuà a un esdeveniment pioner dins el camp dels espectacles musicals benèfics, el concert en favor de Bangladesh celebrat al Madison Square Garden de Nova York, el qual va incloure una secció de música índia, comandada per Ravi Shankar, i la inoblidable interpretació de clàssics dels Beatles ("While my guitar gently weeps","Something", "Here comes the sun"), novetats discogràfiques ("Wah Wah","Awaiting on you all") i grans èxits dels seus convidats, com ara "That's the Way God Planned It", de Billy Preston, o "A Hard Rain's A-Gonna Fall", de Bob Dylan.


L'any 1988 va formar juntament amb Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne i Tom Petty el grup Traveling Wilburys, que van editar dos discs.


Va morir a Los Angeles a causa d'un càncer de pulmó als 58 anys i va deixar enregistrat el disc Brainwashed que s'edità de manera pòstuma.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila