Grover Washington Jr.



Grover Washington Jr. (Búfal, 12 de desembre de 1943- Nova York, 17 de desembre de 1999) va ser un saxofonista de jazz funk i soul jazz nord-americà. Juntament amb músics com George Benson, David Sanborn, Chuck Mangione i Herb Alpert, se'l considera un dels fundadors del smooth jazz.


Nascut a Buffalo, New York, va estar envoltat de música des de la seva infantesa i als vuit anys el seu pare li va regalar un saxofon. Durant el seu servei militar va conèixer a Billy Cobham qui li va presentar a altres músics de Nova York. Al començament de la dècada de 1970, col·labora en els dos primers àlbums de Leon Spencer per a Prestige Records, juntament amb Idris Muhammad and Melvin Sparks.


La seva gran oportunitat va arribar quan el saxo Hank Crawford no es va presentar per gravar amb Kudu Records, la casa discogràfica de Creed Taylor. La sessió d'enregistrament li va brindar l'oportunitat de gravar el seu primer disc, Inner City Blues, consolidant-se com a músic professional.


Encara conegut entre els músics de jazz, no va ser fins al seu quart àlbum, Mister Magic (1974), que va tenir un reconeixement comercial. L'àlbum va arribar al lloc número 10 a Billboard Top 40 i la cançó del mateix títol va aconseguir el lloc 16 a les llistes R&B i el lloc 54 a les llistes de pop. també va arribar al lloc número 10.


El seu àlbum Winelight (1980), que inclou una col·laboració amb Bill Withers, "Just The Two of Us", va ser classificat disc platí el 1981, i va aconseguir dos Premis Grammy el 1982 (Best R&B Song per "Just the Two of Us" i Best Jazz Fusion Performance per "Winelight").


Va ajudar a promocionar una nova generació de músics com Kenny G.


Va morir el 17 de desembre de 1999 després de patir un infart de miocardi en els estudis CBS a Nova York, després de gravar per al The Saturday Early Show. Tenia 56 anys. 

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila