Jimmy Cliff



James Chambers (St. James, Jamaica; 30 de juliol de 1944), més conegut pel seu nom artístic, Jimmy Cliff,1 és un músic de reggae jamaiquí, famós per cançons com «Sittin' in Limbo», «You Can Get It If You Really Want, Many Rivers to Cross, I Can See Clearly Now (la seva versió de la cançó de Johnny Nash), Samba Reggae i per la pel·lícula The Harder They Come, la banda sonora del qual va ajudar a introduir el reggae als mercats de bona part del món.

La carrera de Jimmy Cliff es va propagar després de dos senzills que no van aconseguir fer molta impressió, després que el seu disc Hurricane Hattie es convertís en un èxit; va ser produït per Leslie Kong.


Altres èxits posteriors incloïen a King of Kings i Pride and Passion, els quals mai es van vendre bé fora de Jamaica. El 1964, Cliff va ser elegit com un dels representants jamaicans per a la fira mundial d'aquell any. Va trigar poc a signar amb Island Records i es va traslladar al Regne Unit. Va debutar internacionalment amb l'àlbum Hard Road to Travel que va rebre excel·lents crítiques i incloïa el tema Waterfall, que va ser tot un èxit.


"Waterfall" va ser seguit de "Wonderful World, Beautiful People" i "Vietnam", tots dos molt populars a bona part del món. El cantautor Bob Dylan es va referir a Vietnam com la millor cançó de protesta que havia sentit.


La banda sonora de The Harder They Come (una pel·lícula reggae que també va protagonitzar Cliff) va ser un èxit de vendes, però no va catapultar Cliff a la fama. Després d'una sèrie d'àlbums, Cliff es va prendre un descans i va viatjar a l'Àfrica, explorant l'espiritualitat de la nova fe musulmana, a la qual s'havia convertit. Va trigar poc a tornar a la música, de gira durant diversos anys abans de gravar amb Kool & the Gang l'àlbum Power & the Glory (1983). El següent àlbum, Cliff Hanger (1985) va guanyar un Grammy, sent el seu major èxit als Estats Units fins a 1993. Va continuar venent bé a Jamaica i, en menor mesura, al Regne Unit, tornant a la fama de nou amb una versió de la cançó de Johnny Nash, I Can See Clearly Now, per a la banda sonora de la pel·lícula Cool Runnings de 1993.


El 2002, Cliff va presentar el seu nou disc a Europa, Fantastic Plastic People. En aquest treball hi ha col·laboracions de Joe Strummer, Annie Lennox i Sting, així com noves cançons molt evocadores dels vells èxits de Cliff. El 2004, Cliff dóna un gir a la seva música introduint ritmes electrònics, per al seu àlbum Black Magic. Va participar en els Jocs de la Mancomunitat de 2002. El 2003, la seva cançó "You Can Get It If You Really Want" va ser inclosa a la banda sonora de Something's Gotta Give.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila