Jon & Vangelis



Duet musical integrat pel cantant i compositor Jon Anderson i l'instrumentista i compositor Vangelis. Els seus àlbums publicats fins ara són Short Stories, The Friends of Mr. Cairo, Private Collection i Page of Life (l'últim en dues versions diferents per a Europa i Estats Units), a més dels recopilatoris The Best of Jon and Vangelis i Chronicles.

Jon Anderson, vocalista i membre fundador d'un dels grups musicals més influents del rock progressiu, Yes, i Vangelis, nom essencial del món de les noves músiques, es van conèixer pels volts de l'any 1976.


Anderson va tocar l'arpa en un àlbum de Vangelis, Opera Sauvage, a més d'intervenir com a cantant a Heaven and Hell. Vangelis, alhora, va ser convidat a ser el teclista per a actuacions en viu de Yes quan Rick Wakeman va abandonar l'agrupació. Vangelis, no obstant, va rebutjar l'oferta en considerar que, en un moment recent del passat, havia abandonat una altra banda (Aphrodite's Child) precisament a la recerca de llibertat per compondre amb independència. A més a més, la bona acollida de les seves primeres obres en solitari (especialment L'Apocalypse des animaux) li augurava un futur reeixit.


El 1980, Anderson deixa Yes momentàniament per formar al costat del grec el duo Jon and Vangelis, una unió paral·lela a les carreres individuals de tots dos, els quatre treballs dels quals apareixerien de forma intermitent al llarg de poc més d'una dècada. Els seus primers èxits, "I Hear You Now", "I'll Find my Way Home" i "The Friends of Mr. Cairo" van demostrar la gran creativitat musical del combo. Moltes de les composicions del duo van ser fruit d'experimentació i improvisació, i van servir com a vàlvula d'escapament per a la creativitat d'Anderson, que podia explorar registres més minimalistes que a Yes, i per a la de Vangelis, que va trobar l'oportunitat de compondre cançons de tall pop, diferents de les seves extenses obres com a solista instrumental. En qualsevol cas, la identitat estilística del duo Jon and Vangelis està més propera a la sensibilitat del grec, ja que la composició i interpretació de cada tema és generalment tan complexa tècnicament com les dutes a terme a les seves pròpies obres, si bé l'estructura conceptual i unitària dels àlbums del duo és menys evident que als discos en solitari de Vangelis.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila