Kanye West



Nascut a Atlanta i criat a Chicago, West va guanyar popularitat com a productor musical per al segell Roc-A-Fella Records a principis dels anys 2000, produint diversos senzills per a artistes populars. Intentant perseguir una carrera com un raper, el 2004 West va llançar el seu àlbum debut, The College Dropout, que va aconseguir l'aclamació de la crítica i el públic, i va fundar la seva pròpia discogràfica, GOOD Music. Va experimentar amb una gran varietat de gèneres musicals i va ser un canvi d'aire fresc per al hip-hop amb els seus àlbums Late Registration (2005), Graduation (2007) i 808s & Heartbreak (2008). Amb inspiracions en el maximalisme i minimalisme, el cinquè i sisè àlbum de West, My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) i Yeezus (2013) respectivament, van ser un èxit crític. A partir d'aquí va llançar The Life of Pablo (2016), Ye (2018), i Jesus is King (2019). La discografia de West també inclou els projectes col·laboratius Watch The Throne (2011) i Kids See Ghosts (2018), juntament amb Jay-Z i Kid Cudi, respectivament.


Les opinions obertes de West i la vida fora de la música han rebut una atenció significativa dels mitjans. Ha estat una font freqüent de controvèrsia per la seva conducta als premis, a les xarxes socials i en altres entorns públics, així com pels seus comentaris sobre la indústria musical i la moda, la política nord-americana i la raça. El 2020, va dirigir una campanya presidencial independent que va advocar per una ètica de vida consistent. West és un cristià practicant i els seus punts de vista religiosos,8 així com el seu matrimoni amb la personalitat de televisió Kim Kardashian, han estat una font d'atenció substancial dels mitjans. Com a dissenyador de moda, ha col·laborat amb Nike, Louis Vuitton i APC tant en roba com en calçat, i ha donat lloc de manera més destacada a la col·laboració de Yeezy amb adidas a partir del 2013. És el fundador i cap de la companyia de contingut creatiu ONDA.


És un dels artistes musicals més reeixits de tots els temps, amb més de 100 milions de discos venuts a tot el món. Ha guanyat un total de 24 premis Grammy, la qual cosa el converteix en un dels artistes més premiats de tots els temps. Cinc dels seus àlbums han estat inclosos i classificats en l'actualització de l'any 2020 a la llista de "Els 500 millors àlbums de tots els temps" segons la revista Rolling Stone i està empatat amb Bob Dylan per la majoria dels àlbums que encapçalen l´enquesta anual de crítica de Pazz & Jop amb quatre en total. La revista Time el va nomenar una de les 100 persones més influents del món el 2005 i 2015.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila