Linda Ronstadt



Linda Ronstadt (Tucson, Arizona; 15 de juliol de 1946) és una cantant de música popular nord-americana. Ha guanyat onze premis Grammy, tres American Music Award, un Emmy i ha estat candidata al Tony i al Globus d'Or, i els seus àlbums han rebut múltiples certificacions d'or, platí i multiplatí al món. El 2014 va ser inclosa al Saló de la Fama del Rock and Roll i va rebre la Medalla Nacional de les Arts.


Durant la seva carrera, Ronstadt ha llançat prop de 30 àlbums d'estudi i 15 recopilacions. Va ingressar a llista d'èxits Billboard Hot 100 en 38 ocasions: 21 al top 40, 10 al top 10, tres al segon lloc i una vegada fins al cim amb You're No Good el 1974. La seva cançó Do 't Know Much» a duo amb el cantant Aaron Neville la va tornar al cim de les llistes d'èxit al món el 1989, i el seu àlbum de música ranxera Cançons del meu Pare la va convertir en una figura promissòria en l'escena musical mexicana, amb la cançó «I Ándale» sent la de més difusió. La seva autobiografia Simple Dreams: A Musical Memoir va sortir al mercat el 2013 i va ser inclosa per The New York Times a la seva llista de best-sellers.


Ronstadt ha col·laborat amb artistes de diversos gèneres i tendències musicals com: Bette Midler, Billy Eckstine, Frank Zappa, Rosemary Clooney, Flaco Jiménez, Philip Glass, Warren Zevon, Emmylou Harris, Gram Parsons, Dolly Parton, Neil Young, Johnny Cash, i Nelson Riddle. Va aparèixer en més de 120 produccions discogràfiques i va aconseguir vendre més de 100 milions de discos, sent una de les artistes de majors vendes de la història. La seva veu va ser qualificada per l'editor de Jazz Times Christopher Loudon com a «possiblement una de les més valuoses de la seva generació».


Després de finalitzar la seva última gira de concerts el 2009, Ronstadt es va retirar el 2011. Va ser diagnosticada amb la malaltia de Parkinson el 2012, la qual la va deixar incapaç de tornar a cantar.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila