Meat Loaf





Meat Loaf, nom artístic de Michael Lee Aday, nascut com Marvin Lee Aday (Dallas, Texas, 27 de setembre de 1947 - Nashville, Tennessee, 20 de gener de 2022), fou un actor i cantant de rock estatunidenc. També sota el nom de Meat Loaf es coneixia a la banda que liderava i de la qual era vocalista. Era conegut pel seu paper d'Eddie al musical The Rocky Horror Show i la pel·lícula The Rocky Horror Picture Show i seu àlbum Bat out of Hell i per moltes cançons pertanyents a bandes sonores de pel·lícules. L'àlbum Bat out of Hell va vendre més de 43 milions de còpies arreu del món.


Meat Loaf era el primer fill de Orvis Wesley Aday, policia, i de Wilma Artie Hukel. Aday era alcohòlic i passava un temps important en rutes de diversos dies als bars. Meat Loaf i la seva mare regiraven els bars de Dallas buscant Orvis per a portar-lo a casa. A causa d'aquesta situació familiar, Meat Loaf ha estat en gran part educat per la seva àvia.


Encara que existeixen diverses explicacions al seu nom d'escena, segons el lloc web oficial de l'artista, aquest nom de «Meat» (carn, en anglès) li hauria posat el seu pare quan tenia dos anys. Els seus companys d'escola després l'haurien transformat en «Meat Loaf» (pastís de carn, en anglès), respectant així les seves inicials oficials, M.L.


El seu nom d'escena vindria d'un professor d'esport de l'escola on anava Marvin: quan ell pesava 120 quilos hauria trepitjat el peu del seu professor. Aquest últim li hauria cridat: «Surt del meu peu espècie de meatloaf, m'espatllaràs!»


A Los Angeles, forma el seu primer grup de música, el Meat Loaf Soul. Durant el primer enregistrament, la seva potència vocal és immediatament observada i se li ofereixen tres contractes, que declina. Meat Loaf Soul comença una sèrie de primeres parts, com una amb Van Morrison, a la California State University, a Northridge (Los Angeles), amb Renaissance, Taj Mahal i Janis Joplin. El grup canvia diverses vegades de guitarrista principal, canviant de nom cada cop (Popcorn Blizard, Floating Circus). Com a Floating Circus, fan la primera part de The Who, The Stooges, Grateful Dead i The Grease Band. El seu èxit regional els porta a gravar un primer single, «Once Upon a Time», amb el títol «Hello» a la cara B.

Després de la separació de Floating Circus, Meat Loaf fa un cert nombre de «petites feines», com ara guardaespatlles. Sense treball estable, fent d'ajudant de gerència de parking coneix per casualitat una persona que l'incita a passar una audició per a la comèdia musical Hair. Meat Loaf és contractat per a l'espectacle a Los Angeles i continua en una roda de sis mesos a Detroit (Michigan).


Gràcies a la publicitat feta per Hair, Meat Loaf és convidat a gravar per a la Motown. Li suggereixen un duo amb Stoney Murphy, que accepta. L'àlbum, titulat Stoney & Meatloaf (Meatloaf apareix com una paraula), és acabat el maig de 1971 i tret el mes de setembre del mateix any. Per assegurar la promoció, Meat Loaf i Stoney marxen roda amb Jake Wade and the Soul Searchers, Bob Seger, i Alice Cooper. Després de la gira, Meat Loaf s'uneix a la tropa de Hair a Broadway. Contracta llavors un agent, i audiciona per a la producció de More than you deserve. En el transcurs d'aquesta audició troba un dels seus principals col·laboradors en la persona de Jim Steinman.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila