Richie Havens



Richard Pierce "Richie" Havens (Brooklyn, 21 de gener de 1941-Jersey, 22 d'abril de 2013) va ser un cantant i guitarrista folk nord-americà. Havens va ser conegut pel seu intens estil rítmic de guitarra, (freqüent quan obria les seves presentacions) per les seves versions de cançons pop i folk plenes de sentiment, i per la seva actuació d'obertura al Festival de Woodstock del 1969, que li va donar fama mundial. Una icona del Festival de Woodstock.


Nascut a Brooklyn, Havens va ser el més gran de nou fills. El seu pare era descendent de Nativos Americanos (Blackfoot) (Peus Negres) i la seva mare descendent de les Índies Britàniques Occidentals. Lo sieu pepin foguèt un Blackfoot de l'airal de Dakota e de Montana. El seu avi i el seu oncle es van unir amb el Wild West Show de Buffalo Bill viatjant a New York i acabant a la Shinnecock Reservation a Long Island. Aquí es va casar i es va mudar a Brooklin.


Sent adolescent a Bedford-Stuyvesant, va organitzar amb els seus veïns grups de doo-wop que es presentaven a les cantonades dels carrers amb McCrea Gospel Singers als 16 anys.


Als 20 anys, Havens va deixar Brooklyn i se'n va anar a Greenwich Village a la recerca d'estimulació artística, la mateixa que va crear Joan Báez i Bob Dylan. "Vaig veure a Village un lloc per escapar, per expressar-me" esmentaria posteriorment. "Vaig tenir la fortuna de ser un dels primers en els dies inicials del Beatnik als anys 1950's, interpretar poesia amb presentacions a les nits durant dos anys i escoltant la música folk als clubs. Això va afavorir que comencés a tocar la guitarra".


Havens presentava i disseminava la seva qualitat sota els cercles folk de Village. Després de realitzar dos enregistraments per a Douglas Records va signar amb el manager de Bob Dylan Albert Grossman i va gravar amb Verve Folkways (més tard Verve Forecast). Velvet va llançar Mixed Bag (Bossa mixta) a fins de 1966, presentant temes com "Handsome Johnny" (Berrós Johnny) (coescrita per Havens i l'actor Louis Gossett, Jr..) "Follow" (Seguir) i una versió del tema " Just Like a Woman" (Com una dona) de Bob Dylan.


Something Else Again (Alguna altra vegada), publicat el 1968, va ser el primer àlbum que li va donar un èxit a les llista Billboard, arrossegant amb el seu disc anterior Mixed Bag. Per 1969 Havens tenia al mercat cinc àlbums, si bé dos d'aquests van ser llançats per Douglas Records (O Douglas International) sense autorització de l'autor.


La presentació d'Havens en viu va ser una notícia que es va disseminar. Originalment estava programat al cinquè lloc de la llista de presentació. La seva aparició a Woodstock el 1969 el va catapultar cap a la fama arribant al millor punt de la seva carrera. La seva presentació va iniciar el festival, mantenint el públic prop de tres hores. Va estar tocant de manera contínua atès que molts dels artistes programats per presentar-se es van endarrerir o es van perdre per arribar al lloc del festival. Va ser aclamat per tornar i tocar diverses vegades, després d'haver esgotat el seu repertori musical, va improvisar una cançó basada en la vella melodia espiritual "Motherless Child" que va denominar "Freedom" (Llibertat) en una estrofa. Va ser un èxit mundial i va aparèixer a la pel·lícula original del festival. En una entrevista amb Cliff Smith, per a Music-Room va explicar:


"Tocava cada cançó i sabia que havia de parar, però responia amb la meva guitarra i mímica, intentant pensar alguna cosa per tocar i aquest només va venir a mi. Era ximpleria pensar donar-los a tots aquesta llibertat i la vam fer servir en cada manera que podia".


La pel·lícula subseqüent del Festival de Woodstock, va ajudar Havens a tenir públic per tot el món. Va aparèixer dues setmanes després a l'Isle of Wight Festival a finals d'agost del 1969.


Seguint al seu èxit de la seva presentació a Woodstock, va iniciar el seu enregistrament amb el seu propi segell discogràfic, Stormy Forest llançant "Stonehenge" el 1970. Més tard, en aquest any, va venir "Alarm Clock" on va incloure la cançó èxit de George Harrison, "Here Comes the Sun" (Aquí ve el sol). Est va ser el primer àlbum d'Havens que va aconseguir el Billboard's Top 30 Chart. Amb Stormy Forest va treure quatre discos més: The Great Blind Degree (1971), Live On Stage (1972), Portfolio (1973), and Mixed Bag II (1974) i va aparèixer a la televisió a The Ed Sullivan Show and The Tonight Show Starring Johnny Carson. A l'últim programa, l'audiència va reaccionar entusiasmada i els aplaudiments van continuar fins que van ser interromputs pel pas a publicitat. Carson li va preguntar a Havens si tornaria la nit següent.


Havens també va iniciar la carrera d'actuació durant els anys 1970's. Va formar part de l'òpera original "Tommy" dels Who el 1972 i com Otel·lo el 1974 a la pel·lícula Catch My Soul in Greased Lightning al costat de Richard Pryor ia Hearts of Fire (Cors de Foc) de Bob Dylan.


Havens va incrementar la seva energia en devoció per educar els joves sobre problemes ecològics.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila