Andrés Do Barro



Andrés Lapique do Barro (Ferrol, 1 La Corunya, 1 d'octubre de 1947 - Madrid, 22 de desembre de 1989) va ser un cantautor espanyol en llengua gallega. És l'únic cantant que ha aconseguit el número 1 a Espanya amb una cançó escrita en gallec.


Andrés do Barro va néixer al si d'una família vinculada a l'Armada Espanyola, però va optar per dedicar-se a la música.


Va ser un dels primers cantant autors que van fer servir el gallec com a via d'expressió durant el franquisme. És autor de diversos èxits en gallec amb els quals va triomfar al número 1 de les llistes espanyoles, fins a quatre vegades. El seu primer èxit en gallec va ser publicat el 1970, amb el tema "O tren". Va repetir aquesta fita en tres ocasions més (a més de amb "O tren", va situar al número u de les llistes espanyoles tres temes més cantats en gallec: "Corpiño xeitoso", "San Antón" i "Pandeirada"), fins ara ningú ha aconseguit situar tan sols un tema, en una llengua oficial que no sigui el castellà, do Barro ho va fer en 4 ocasions.


Va protagonitzar -juntament amb Concha Velasco i sota les ordres de Mariano Ozores- la pel·lícula A la xarxa de la meva cançó, rodada en espanyol i en què la seva veu va ser substituïda per la d'un actor de doblatge professional; no així les seves cançons, les quals van sonar en la versió original en gallec.


Va morir víctima d'un càncer hepàtic als 42 anys.


El 2015 Fernando Fernández Rego publica la biografia del músic ferrolà ≪Saudade. Andrés do Barro: El músic que va portar el pop gallec al número u de vendes≫, comptant amb la col·laboració de la família del músic.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila