Barrabás



Barrabás va néixer de la mà de Fernando Arbex, que després de la dissolució de Los Brincos va voler formar un grup en què es combinés la riquesa instrumental de les formacions simfòniques amb els ritmes i percussions llatines, així com amb el funk, igual que estaven fent altres formacions com Santana, Mandrill o Osibisa.


Arbex va crear Barrabás el 1971, després de la separació de la seva efímera banda Alacran. Al costat del baixista i vocalista d'Alacrán, Iñaki Egaña, que amb anterioritat havia estat a Los Buenos, s'unirien alguns músics per a l'àlbum de debut que s'editaria el següent any. Arbex només tocaria la bateria a l'enregistrament d'aquest primer disc, conegut com Barrabás, Música calenta per ser el subtítol de la coberta posterior. Arbex no va tocar mai la bateria en directe amb el grup Barrabás, sent José María Moll el bateria titular des dels seus començaments.


Arbex es va limitar a la composició de cançons i la producció. Des del segon àlbum, Barrabás Power (1973), Iñaki Egaña va ser substituït pel vocalista José Luis Tejada. Egaña tornaria a la formació el 1983 per a l'enregistrament de l'últim àlbum de la banda.


Un dels seus majors èxits, inclòs en el seu primer àlbum, va ser "Woman", que va arribar a col·locar-se en les llistes d'èxits d'Amèrica del Nord, Europa i Llatinoamèrica, arribant a número 1 a Canadà. [cita requerida] En aquest àlbum també es trobava "Wild Safari", un altre èxit internacional i que va donar nom a l'àlbum en alguns mercats com el francès. A l'àlbum Release Barrabas (Solteu a Barrabás a Espanya), publicat el 1974, es trobava "Hi-Jack", èxit internacional versionat per Herbie Mann. El tema va ser número 1 a Espanya durant diverses setmanes i es va col·locar també a les llistes internacionals, arribant a número 1 a les llistes de música negra nord-americanes.


El 1975, amb el creixent èxit de la música Disco, van ser uns dels primers a editar un tema en el nou (aleshores) format maxi senzill. El tema triat va ser "Mellow Blow" de l'àlbum Heart of The City al segell nord-americà Atlantic. No seria l'únic ja que a causa de l'èxit van seguir editant maxi senzills a Atlantic, com el també reeixit "Desperately" de l'àlbum Watch Out el 1975, cosa que els va consolidar al mercat de la música Funk-Disco.


Després d'un parèntesi de quatre anys, el 1981 el grup va reaparèixer amb una formació renovada. A més de José María Moll com a coproductor, bateria i líder del grup i la veu de José Luis Tejada, van entrar a formar part del grup Koky, Armando Pelayo i Susy Gordaliza. El resultat va ser l'àlbum Pell de Barrabás del qual es van extreure èxits internacionals com "On The Road Again" o "Please Mr. Reagan, Please Mr. Breznev". El 1982 va sortir l'àlbum Bestial. L'últim àlbum en què va intervenir Arbex com a productor, va ser Forbidden 1983 amb nova formació: José María Moll, Iñaky Egaña i Miguel Morales.


Posteriorment, després de diversos anys d'actuacions i amb la formació anterior surt al mercat en format CD Barrabas Power – Abraxa 1993 amb Solera Discos, que recopila els èxits internacionals del grup dels anys 70 i 80 i, a més, temes nous. L'any 1997 el segell Solera Discos edita el CD titulat Barrabás Grandes Éxitos amb els temes de sempre remasteritzats. El 2000, CNR Music edita el doble àlbum CD Barrabás Vive que recopila grans èxits i temes inèdits en espanyol.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila