Caetano Veloso



Caetano Emanuel Vianna Telles Veloso (Sant Amaro dóna Purificação, Badia, 7 d'agost de 1942), conegut com Caetano Veloso, és un músic i activista polític brasiler. Ha estat anomenat un dels "grans cantautors del segle". També és cineasta i poeta. És germà de la cantant Maria Bethânia.


Pertany a una nombrosa família amant de la música, integrada per vuit fills, dos adoptats; va ser el seu pare, Don José Telles Velloso, i la seva mare, la llegendària Dona Cano (Claudionor Viana Teles Veloso). Caetano va aprendre a casa seva a tocar el piano i als nou anys va compondre la seva primera cançó, un baião. Quan va arribar el moment dels estudis universitaris, juntament amb la seva germana Maria Bethânia, es va traslladar a Salvador de Badia, on va passar la seva joventut i va estudiar art a la universitat.


A fins de 1966 va acompanyar a Maria Bethânia, qui havia estat convidada a cantar en una obra musical a Rio de Janeiro; va obtenir el seu primer èxit quan ella va gravar la seva primera composició.


Ràpidament va guanyar alguns premis i va poder gravar el seu primer àlbum amb Gal Costa: Domingo. El 1968, juntament amb Gilberto Gil, va ser un dels primers emprenedors de l'anomenat «tropicalisme», moviment cultural l'objectiu del qual era la revaluació de la música tradicional brasilera. Va gravar en 1968 el seu primer àlbum solista anomenat Caetano Veloso, i la seva música va creuar les fronteres amb la seva controvertida É proibido proibir.



Caetano Veloso en el III Festival de la Música Popular, 1967. Arxiu Nacional de Brasil.

Li van ser atorgats diversos tivals de televisió. En el tropicalisme, a més de Gilberto Gil, van formar part altres músics de Badia com Gal Costa o Maria Bethânia.


El 1969 a causa de la dictadura que assolava Brasil, es va veure obligat a exiliar-se a Londres, Madrid i Tel Aviv. Tres anys més tard va tornar a Brasil i va gravar Araca azul, un disc experimental.


En 1976 va formar un grup amb Gilberto Gil, Gal Costa i Maria Bethânia, i van fer una gira pel Brasil amb el nom de «Dotzes bàrbars». Per aquells anys va tenir lloc la seva primera visita a l'Argentina, de la mà del reconegut productor argentí Héctor Aure, a qui a més se li deu la introducció de Gal Costa al medi local.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila