Chavela Vargas



Isabel Vargas Lizano (San Joaquín, Costa Rica, 17 d'abril de 1919-Cuernavaca, Mèxic, 5 d'agost de 2012), coneguda com Chavela Vargas, va ser una cantant i actriu mexicana, d'origen costarricense.


Se la considera una figura principal i gran artista peculiar de la música ranxera mexicana, i una important influència per a molts artistes de la música popular llatinoamericana, arribant fins i tot a servir d'inspiració per a diverses figures del cinema com el director espanyol Pedro Almodóvar i diversos més.


Pel seu estil vocal se'l va conèixer com La Veu aspra de la Tendresa forta i harmònica. El 2007 va ser distingida amb el Premi Grammy a l'Excel·lència Musical de l'Acadèmia de les Ciències i Arts de l'Enregistrament.


Chavela va incursionar a la cançó ranxera i tenia un peculiar estil d'interpretar. Un dels vessants de la cançó ranxera, el representat per José Alfredo Jiménez, sol ser emotiu. Chavela cantava aquest tipus de cançons, però ho feia sola, amb prou feines una guitarra i amb la seva veu, emulant la manera de cantar d'un home ebri. Per això, de vegades, baixava el ritme de les melodies. D'aquesta manera, tenyia de més esquinçament cançons que altres entenien com murris o d'humor.


Va ser un personatge a contracorrent des de jove: vestia com un home, fumava cigarrets, bevia molt, portava pistola i era reconeguda pel seu característic garrap vermell. Als 81 anys, en una entrevista per a la televisió colombiana l'any 2000, per primera vegada va expressar obertament que era lesbiana.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila