Fiona Apple



Fiona Apple (Nova York, 13 de setembre de 1977) és una cantant, compositora i pianista nord-americana. Ha estat nominada onze vegades als Premis Grammy i guanyat tres cops.


Filla de l'actor Brandon Maggart, Apple va néixer a la ciutat de Nova York i, després d'haver estat entrenada en piano quan era nena, va començar a compondre les seves cançons quan tenia vuit anys. El seu àlbum debut, Tidal (1996), va rebre un Premi Grammy a la millor interpretació femenina de rock vocal pel senzill Criminal. Apple va seguir la seva carrera musical amb el seu segon disc, When the Pawn... (1999), produït per Jon Brion, el qual també va ser críticament aclamat i certificat platí.


Per al seu tercer àlbum, Extraordinary Machine (2005), Apple novament va col·laborar amb Jon Brion i va començar a gravar l'àlbum el 2002. No obstant això, segons informes, Apple no estava contenta amb la producció i va optar per no llançar el disc, cosa que va portar els seus fanàtics a especular ia protestar cap a la discogràfica de la cantant, Epic Records, erròniament creient que la discogràfica estava retenint el seu llançament. L'àlbum va ser finalment re-produït sense Brion i llançat a l'octubre de 2005, sent certificat or i nominat per a un Premi Grammy al millor àlbum vocal pop temps després. En 2012 Apple va llançar el seu quart disc, The Idler Wheel..., el qual va rebre elogis per part de la crítica i va ser seguit per una gira pels Estats Units, sent també nominat al Premi Grammy al millor àlbum de música alternativa el 2013. El cinquè àlbum d'estudi d'Apple, Fetch the Bolt Cutters, va ser llançat el 2020 i va rebre una aclamació universal de la crítica, arribant inclusivament a rebre una puntuació perfecta per la revista digital Pitchfork i dos Grammy.


Apple ha venut més de 15 milions d'àlbums i senzills a tot el món i ha rebut nombrosos premis i nominacions, entre els quals s'inclouen tres premis Grammy, 2 MTV Video Music Awards i un Premi Billboard Music.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila