Fito y Fitipaldis




Fito & Fitipaldis és un grup musical espanyol de rock and roll creat el 1997, per Fito Cabrales, de Platero i Tu. Inicialment va sorgir com un projecte paral·lel que Cabrales va decidir continuar després de la dissolució de la seva anterior banda. Les vendes de la banda van portar el grup a rebre el Disc de Diamant per vendre més d'un milió de discos a l'octubre del 2007.


Fito Cabrales formava part de la banda Platero i Tu, que abraçava la tradició roquera més clàssica via Status Quo, Lleny, AC/DC, The Rolling Stones o John Fogerty, amb lletres que parlen de bars, amors, drogues i rock and roll. Quan Fito va començar a compondre certes cançons que no encaixaven tan bé dins del repertori de Platero i Tu, el 1997, va crear de forma paral·lela a la seva banda d'origen, la banda Fito & Fitipaldis, un nou projecte que li va permetre donar curs al seu passió per gèneres com el rockabilly, el rythm & blues, el swing, el jazz o els sons del sud.


Fito va començar a realitzar assajos amb Txus Alday, guitarrista provinent de la banda The Flying Rebollos. Durant una de les actuacions que van fer en un bar, Miguel Colino se'ls va presentar per prendre la tasca de baixista. Poc després, se'ls va unir Polako a la bateria, provinent de la banda Zer Bizio?. Van decidir fer un primer concert anunciat de forma oficialitzada al bar Umore Ona, on per fi el nom de la banda es va consolidar per proposta de Polako. Després de realitzar algunes actuacions més en diversos bars amb Arturo García acompanyant com a percussionista, Iñaki Antón li proposa a Fito gravar els temes que estava interpretant amb la nova banda.


El primer disc de Fito & Fitipaldis va ser gravat al desembre de 1997. No obstant això, la seva sortida es va demorar per no interferir en la gira que estava duent a terme amb Platero i Tu. Finalment va acabar apareixent al mercat el 23 d'octubre de 1998 .' Es va anomenar 'A puerta cerrada', produït per Iñaki 'Uoho' Antón, company de Fito en Platero i Tu. Per a l'enregistrament, Fito va trucar a Javier Alzola per prendre la tasca del saxofon i Arturo García com a percussionista. Té una línia molt més intimista i acústica que en els seus treballs al capdavant de Platero i Tu. Va començar a oferir les seves primeres actuacions durant el següent mes de novembre de 1998. Encara que la idea de Fito per a la seva primera gira va ser realitzar-la en entorns de petit aforament, va acceptar fer concerts com a acte d'obertura per a la gira que va dur a terme la banda Extremoduro durant 1999. En acabar la gira l'àlbum havia venut 35 000 còpies, i finalment l'àlbum acabaria per aconseguir un disc de Platino.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila