Glòria Gaynor





Gloria Fowles (Newark, Nova Jersey, 7 de setembre de 19491), coneguda pel seu nom artístic Gloria Gaynor, és una cantant de música disc i soul nord-americà. Els seus èxits més coneguts són Never Can Say Goodbye (1974), I Will Survive (1978) i I Am What I Am (1983).


Gloria Gaynor va néixer el 7 de setembre de 1949 a Newark, ciutat de l'estat de Nova Jersey. Comença la seva carrera amb la banda Soul Satisfiers durant els anys 60. El seu primer single s'edita el 1965 sota el títol "She'll Be Sorry / Deixar-me Go, Baby".


Al costat del productor Meco Monardo, es converteix en una de les màximes dives de l'era disc, gràcies a arranjaments presos del so Philadelphia Soul d'artistes com The O'Jays i M.F.S.B. I arriba el seu major èxit: "I Will Survive" (que en espanyol significa "Sobreviuré"). Per primera vegada, la lletra d'una cançó s'escriu des del punt de vista d'una dona, carregant el seu examant que ella ja és lliure i pot continuar sense ell. La cançó es va convertir en un himne de l'alliberament femení i avui dia segueix sonant amb força a discoteques i karaokes.


El seu altre gran èxit va ser una versió de The Jackson 5: "Never Can Say Goodbye" ("Mai puc dir adéu"). Seria versionat amb enorme èxit novament per Jimmy Sommerville, líder del grup The Communards.


El seu tercer gran èxit, I Am What I Am (Sóc el que sóc) es convertiria en himne plens de frases i paraules motivadores, diu Gaynor que no li agrada cantar cançons tristos.


Al febrer de 1980 es va presentar al XXI Festival Internacional de la Cançó de Vinya del Mar amb gran èxit a causa de la inclusió dels seus èxits en espanyol. Tot i això, la presentació va estar marcada per una crida d'atenció que va fer al públic assistent, ja que aquests havien encès torxes en mode d'agraïment al xou. Gaynor va manifestar que calia cuidar els amics, referint-se als arbres del bosc limítrof a la Cinquena Vergara.


Gloria Gaynor encapçala èxit rere èxit i es converteix en la reina de les pistes de ball durant 20 anys. La seva música traspassa fronteres i Europa s'hi rendeix. Va gravar versions d'èxits del cinema, com "The Eye of the Tiger" (de Rocky III) i "The Heat is On" de Superdetectiu a Hollywood, originalment gravada per Glenn Frey, dels Eagles. També va fer un cameo a la sèrie de televisió That 70's Show interpretant el seu famós I Will Survive.


Avui dia la popularitat de Gloria Gaynor sembla haver disminuït, encara que les seves cançons continuen sent reconegudes pel públic i una forma part de les 100 més imprescindibles segons la revista Rolling Stone. El 2005 va ser inclosa al Saló de la Fama de la Música Dance.


El 2008 als 59 anys, Gloria va gravar una cançó a duo amb Miguel Bosé per a l'àlbum de duets Papito i va oferir diverses actuacions a Espanya. La cançó escollida va ser un èxit de Bosé, «Fer per fer».


Gaynor es va convertir al cristianisme i temps després va llançar un àlbum de música gospel titulat We Will Survive (Sobreviurem), títol que posteriorment va portar el seu llibre homònim publicat el 2014.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila