Golpes Bajos



Golpes Bajos va ser un grup espanyol sorgit el 1982 a Vigo (Galícia) inicialment compost per Germán Coppini com a vocalista i Teo Cardalda als teclats, als quals es van unir un any després Pablo Novoa com a guitarra i Luis García com a baixista.


El 1982, Germán Coppini i Teo Cardalda s'uneixen per formar Cops Baixos. En aquell moment, Coppini era vocalista del grup també vigués Sinistre Total. El 1983 se'ls uneixen Pablo Novoa i Luis García, donant lloc al quartet que ha passat a la història de la música espanyola com a Cops Baixos.


Coppini havia obert la connexió amb Cardalda, un antic company d'institut que tenia gustos musicals poc habituals i una gran facilitat per a la música. recorda Coppini—. A més, teníem gustos xocants per a l'edat i l'època. Ens agradava el punk i el sinistre, però també música negra o llatina, Motown o Fania”.


El pare de Cardalda va decidir, pel seu compte i risc, enviar la maqueta que havia gravat el grup —ja amb Pablo Novoa i Luis García a les seves files— a un concurs, que van guanyar. Després van fitxar per Nuevos Medios, el segell gourmet per excel·lència, que els va gravar un EP en què es van incloure tres dels temes de la maqueta, entre ells “No miris als ulls de la gent” i la celebèrrima “Malos tiempos para la lírica”, inspirada en el poema homònim de Bertolt Brecht. Aquell EP va sorprendre tant per la maduresa de les lletres com per la veu teatral de Coppini, efecte indesitjat d'una grip: “Es va gravar en un cap de setmana que jo tenia grip i em vaig haver de tornar a Galícia. Quan es parla de 'l'enigmàtica veu de Coppini en aquest EP', és que jo estava acatarrat. Però Mario Pacheco [directiu de Nuevos Medios] va fer gala del seu saber fer i la va mantenir”.


Després dels primers treballs (l'EP Cops Baixos el 1983 i l'àlbum A Santa Compaña el 1984), el grup va començar a collir els seus primers èxits ia rebre un ampli reconeixement al panorama musical espanyol: la banda va gaudir del beneplàcit de crítica i públic. El 1984 van rebre el premi Ícar al millor grup revelació de Diario 16 i el premi al millor grup de l'any atorgat per la sala madrilenya Rock-Ola. Va ser llavors quan Coppini va abandonar Sinistre Total per dedicar-se en exclusiva a Cops Baixos.


Després de la publicació de l'EP Devocionari, el duo fundador va decidir dissoldre el grup, dedicant-se des de llavors a altres projectes musicals. El 1987 Coppini inicia la seva carrera en solitari, Cardalda funda Còmplices i García va entrar a formar part de Semen Up, mentre que va caldre esperar els anys 1990 per veure Novoa de nou en acció a La Marabunta.


El novembre de 1997, Coppini i Cardalda es van reunir i van oferir noves versions de les cançons de la seva època daurada al seu disc de reaparició Vivo, que van presentar en una gira a partir del març de 1998. A aquesta reunió no van convidar ni Luis García ni a Novoa. En finalitzar la gira, que igual que el disc va resultar un fracàs comercial, Cardalda va decidir tornar a Còmplices, mentre Coppini reprenia les col·laboracions amb altres artistes.


Coppini va utilitzar el repertori de Cops Baixos, amb Maga com a banda d'acompanyament, en un concert celebrat a la sala El Sol de Madrid el 23 de gener del 2006, dins del Cicle de Concerts de La Movida que commemorava el 25è aniversari de la moguda madrilenya .


Germán Coppini va morir als 52 anys a Madrid, el 24 de desembre del 2013, a causa d'una malaltia hepàtica.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila