Hevia




José Ángel Hevia Velasco, conegut amb el nom artístic de Hevia (Villaviciosa, Astúries, 11 d'octubre de 1967) és un músic gaiter espanyol i acadèmic d'honor de l'Acadèmia de la Llengua Asturiana. És també famós per inventar amb Alberto Arias i Miguel Dopico la «gaita electrònica multitímbrica» MIDI i sobretot pels seus àlbums, en els quals fusiona la gaita amb tota mena de sons. Del novembre del 2018 al febrer del 2019 va ser president de la SGAE.


Hevia va començar a tocar la gaita a l'edat de 7 anys. La seva afició va néixer quan, amb quatre anys, va veure per primera vegada un gaiter tocant al carrer. El 1985 va fundar la seva primera banda de gaites a Villaviciosa. Va fundar i va dirigir cinc bandes de gaites que formaven la "Bandona d'Astúries": Banda de Gaites "Villaviciosa", Banda de Gaites "Mieres del Camí", Banda de Gaites "Ribesella", Banda Gaites "Candàs" i Banda de Gaites "Rei Aureli".


Va formar part del grup de música folk "Boides", amb el qual va gravar el disc "Asturies, camí de Compostela".


Als anys 90, amb Alberto Arias i Miguel Dopico, inventa la «gaita electrònica multitímbrica».


El 1991 va guanyar juntament amb la seva germana María José el primer premi a la "Mostra Nacional de Música Folk per a joves intèrprets de l'Institut de la Joventut". El premi consistia en l'enregistrament d'un disc que es va anomenar Hevia. Era de tall tradicional, encara que amb innovacions importants per al folk de lèpoca. Aqueste meteis an ganhèt amassa amb Santi Caleya, lo primièr prèmi d'"Recerca Etnomusicològica, Eduardo Martínez Torner" del Conservatori Superior de Musica d'Oviedo, per lo sieu trabalh "Mètode de Gaita Asturiana".


El 1992 va guanyar el primer premi del Trofeu per a solistes de gaita al Memorial Remis Ovalle d'Oviedo. Aquest mateix any va guanyar el Trofeu Macallan per a solistes de gaita del Festival Intercèltic de Lorient a França.


El 1993 va guanyar el primer lloc al I Concurs i Mostra de Folklore Ciutat d'Oviedo, en la modalitat de gaiters solistes. Igual que les seves bandes de gaites, que aconsegueixen els primers llocs en la modalitat de bandes. Aquest mateix any guanya, amb María José, el "Concurs per a duos d'Instrumentistes Tradicionals", als "Rencontres Internationales de Luthiers et Maîtres Sonnerurs" de St. Chartier, França.


El 1994 va guanyar el II Concurs i Mostra de Folklore Ciutat d'Oviedo. A més, dues de les bandes aconsegueixen els primers llocs. El 1995 va guanyar el primer premi en la modalitat de solistes de gaita al III Concurs i Mostra de Folklore Ciutat d'Oviedo. També va obtenir el primer premi al Trofeu per a Solistes de Gaita, Memorial Remis Ovalle. El 1996 va aconseguir el primer lloc en la modalitat de solistes de gaita al IV Concurs i Mostra de Folklore Ciutat d'Oviedo.


Amb el seu primer disc en solitari, Terra de ningú, el 1998, va vendre més de dos milions de còpies. Amb aquest treball, i gràcies principalment al tema Busindre Reel, va aconseguir diversos discos d'or i platí per tot el món (Espanya, Itàlia, Hongria, Portugal, Nova Zelanda, Bèlgica, Dinamarca, etc.) i va aconseguir el número u dels 40 Principals el 17 d'abril de 1999. A més, El garrotín va ser elegit tema oficial de la Volta a Espanya 1999

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila