María Ostiz



María Ostiz, nom artístic de María Dolores Ostiz Espila (Avilés, Astúries, 8 de juny de 1944), és una cantautora espanyola.


Amb només tres mesos es va traslladar a viure a Pamplona (Navarra) amb els seus pares d'origen navarrès, Juan Ostiz (1913-2007) i Babila Espila (1917-2018). A Pamplona va seguir estudis de cant, també va obtenir la llicenciatura en filosofia i lletres per la Universitat de Navarra, posteriorment es va traslladar a Madrid per estudiar art dramàtic.


La seva primera interpretació teatral va ser el Misteri de Sant Guillén i Santa Felicia (1966-1968), sent una creació del sacerdot Sants Beguiristáin. interpretant Santa Felicia juntament amb l'actor Ricardo Merino a la localitat navarresa d'Obanos.


Va contreure matrimoni amb el famós futbolista del Club Atlètic Osasuna i Reial Madrid Ignacio Zoco, el 10 de juny de 1969, al Castell de San Francisco Javier (Navarra). Van tenir tres fills, Maria, Ignasi i Jordi.1


Ella és compositora del tema «Al·leluia del silenci», cançó que la va gravar amb gran èxit el famós cantant Raphael.


El 1965 va gravar el seu primer disc, Buscando amor, amb la companyia RCA i sota el nom artístic de Lorella. El 1966, ja amb Hispavox, va començar a definir el seu propi estil musical com a solista de marcat caràcter acústic i influències populars i folk.


Acompanyada de la seva guitarra, en anys successius va assolir èxits tant versionant cançons populars gallegues com Na veiriña do mar (1970) o Miña Rianxeira (1971) com amb temes propis com No saps com vaig patir o Un poble és .


Va guanyar el Festival OTI de la Cançó de 1976 celebrat a Acapulco, amb el tema Canta cigala, constituint la primera victòria d'Espanya al festival.


Després de gravar diversos discos, va continuar la seva carrera artística treballant al seu estudi creant nous projectes.


El 2011 va rebre juntament amb el seu marit el Premi Francisco de Javier.2 El seu marit Ignacio Zoco mor el 28 de setembre de 2015.


Entre altres premis va rebre el Llaç de dama d'Isabel la Catòlica.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila