Nicola di Bari



Michele Scommegna (Zapponeta; 29 de setembre de 1940), més conegut pel seu nom artístic Nicola di Bari, és un cantautor italià. Va guanyar el Festival de San Remo als anys 1971 i 1972.


A les seves cançons es troba sovint el tema de l'emigració i el sentiment de gran aferrament a la terra natal, la regió meridional d'Apulia, ia la vida dels camps, amb crides al camp i als seus colors. Una de les peces que ell va compondre, Zapponeta, està dedicada a la ciutat natal; un altre títol seu molt conegut és Paese.


A la dècada de 1960 va començar la seva carrera musical; però el to de la veu no li va permetre aconseguir l'èxit amb rapidesa. El 1963 va aparèixer el seu primer senzill i al següent any va aconseguir certa popularitat amb el tema "Amor, Regresa a Casa". El 1965 va ser convidat a participar al Festival de San Remo, aconseguint arribar a la ronda final.


El 1966 i 1967 es va presentar al festival, però no va aconseguir arribar a la final. La seva carrera va continuar sense grans èxits, fins que sobtadament el 1970, també a San Remo, va aconseguir reconeixement en assolir el segon lloc amb el tema "La prima cosa bella".


La consagració definitiva li va arribar l'any 1971, i el 1972 va repetir el seu èxit. El 1974 es va presentar una vegada més a San Remo i va arribar a finalista. El 1972 va participar al Festival de la Cançó d'Eurovisió.


Per les seves cançons en castellà gaudeix de gran popularitat a Hispanoamèrica, entre elles, "Els dies de l'arc de Sant Martí" (1973), "Llisa dels ulls blaus" (1969), "Trotamunds" (1968), "Rosa", "Primera cosa bella", "El cor és un gitano" (1971), "L'últim romàntic" (1971) i "Com Violetes" (1972) (autors de Com violetes: Gaetano Améndola i Peppino Gagliardi). Els seus èxits van aconseguir arribar a Argentina, Xile, Perú i altres països d'Hispanoamèrica, on va fer gires i presentacions entre els anys 1970 i 1980. En la seva època d'or va enregistrar i cantar molts temes, fins i tot en castellà; i els seus temes "Vagabundo" i "Guitarra sona més baix", juntament amb altres més, van recórrer Hispanoamèrica i van aconseguir situar-se entre els primers a les llistes d'èxits. El seu estil tan personal i romàntic va servir perquè se li comencés a anomenar «L'últim romàntic», gràcies a un tema amb aquest nom, el qual va popularitzar i també va servir per donar-li més fama.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila