Richie Sambora


Richard Stephen Sambora (Perth Amboy, Nova Jersey; 11 de juliol de 1959), més conegut com a Richie Sambora, és un guitarrista, compositor, productor i vocalista nord-americà. La revista Total Guitar el va col·locar al lloc Núm. 28 en el seu rànquing dels 100 millors guitarristes de la història, i el seu sol de «Wanted Dead or Alive» està entre els 100 millors solos de guitarra de la història. També està inclòs al Saló de la Fama dels Compositors del Regne Unit i al Saló de la Fama del Rock and Roll, al costat de Bon Jovi.

Després de dedicar-se professionalment a la guitarra des dels 19 anys, el 1983, amb 24 anys, es va unir a Bon Jovi i es va convertir en el membre més important de la banda amb el seu líder, Jon Bon Jovi, participant activament en la composició de tots els àlbums des del 1983 fins al 2013. Tots dos es compenetraven estupendament als escenaris, especialment als acústics que realitzaven a duo; el més famós d'ells va ser el que van realitzar als MTV Video Music Awards de 1989, on van interpretar “Wanted Dead or Alive” i “Livin' on a Prayer”, i que més tard va donar lloc als MTV Unplugged.


Va saltar a la fama amb la seva banda amb l'exitós àlbum Slippery When Wet (1986), en què Sambora destaca pels seus riffs i solos de guitarra, i va obtenir un gran èxit comercial amb Bon Jovi al llarg de la dècada dels vuitanta i d'ara endavant. El 1991 Sambora va llançar el seu primer àlbum en solitari, Stranger in This Town, amb temes com "Rosie", "Ballat of Youth" o "Mr.Bluesman" (el qual només va ser interpretat per Eric Clapton, fent-se realitat així un dels somnis de Richie Sambora). Després de la gira promocional d'aquest disc, Bon Jovi es va reunir el 1992 per editar Keep The Faith i més tard These Days. El 1998, després d'una altra aturada de la banda, Sambora va treure el seu segon disc en solitari, Undiscovered Soul, del qual destaquen els temes Hard Times Come Easy i In It For Love.


Va tornar amb Bon Jovi el 2000 amb l'exitós senzill It's My Life, que va tornar a posar de moda la formació. A partir del 2007, amb el canvi musical de la banda, la participació de Sambora a Bon Jovi va anar decaient cada vegada més, els seus solos de guitarra es van veure retallats i el seu treball va passar a un segon pla. Aquesta situació va augmentar i el 2013 Richie va abandonar la banda, al principi de forma temporal, però després d'un període de reflexió, va decidir trencar definitivament amb Bon Jovi. El 2014 va iniciar una relació sentimental i professional amb la guitarrista Orianthi Panagaris, amb la qual va formar el duet RSO i va publicar l'àlbum Radio Free America el 2018; pocs mesos després es van separar. En l'actualitat Sambora prepara el seu quart àlbum d'estudi en solitari.


Richie Sambora ha llançat tres discos com a solista; Stranger In This Town (1991), Undiscovered Soul (1998) i Aftermath of the Lowdown (2012). També ha fet col·laboracions amb Eric Clapton, B.B. King, Eddie Van Halen o Bryan Adams, entre d'altres artistes.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila