Screaming Trees



Screaming Trees va ser una banda de rock alternatiu nord-americà, usualment considerada com a part del moviment grunge, creada a mitjans dels anys '80 a Ellensburg, ciutat propera a Seattle, conformada pel cantant Mark Lanegan, el guitarrista Gary Lee Conner, el baixista Van Conner (germà de Gary), i el bateria Mark Pickerel.


Screaming Trees es crea quan uns companys d'institut decideixen reunir-se per tocar junts després de fallits intents anteriors amb altres grups. Van Conner (baixista) constantment deia que el nom provenia d'un pedal de distorsió per a guitarres, però en realitat va ser casualitat, ja que primer van considerar anomenar-se "Screaming Freaks". Poc després de la seva formació graven el seu primer EP, Other Worlds, publicat a SST Records, però que va sortir a la venda després del seu primer LP, titulat Clairvoyance i distribuït per Velvetone Records el 1986.


Un any després publiquen el seu segon LP, Even If And Especially When, de nou amb SST Records a la distribució pel fet que el productor dels seus anteriors treballs, Steven Fisk, els havia aconseguit un nou contracte en aquesta discogràfica.


És llavors quan la banda es dedica a fer concerts al voltant dels EUA, fet que va significar el rellançament del seu primer EP juntament amb el seu tercer disc, Invisible Lantern, tots dos publicats el 1988.


Després de la publicació de Buzz Factory en 1989 el seu contracte amb SST expira, passant d'aquesta manera a la companyia discogràfica estendard del moviment grunge a Seattle, Sub Pop. Hi publiquen el seu segon EP, anomenat Change Has Come, l'any següent.


A causa de disputes dins de la banda, cada integrant es dedica a realitzar projectes paral·lels durant l'any 1990: Mark Lanegan publica el seu primer àlbum solista, The Winding Sheet, amb col·laboracions de Kurt Cobain i Krist Novoselic, mentre que els germans Conner formen bandes diferents , Solomon Grundy (Van) i Purple Outside (Gary), l'únic disc del qual va ser Mystery Lane.


Un cop superades les diferències al si del grup, apareix Uncle Anesthesia, cinquè LP de la banda americana que apareix per Epic Records i coproduït per Chris Cornell, líder de Soundgarden. Mentrestant, SST publica un recopilatori de la seva etapa a la discogràfica. Cal destacar que després de la publicació de l'LP, Mark Pickerel abandona la banda sent substituït per Barrett Martin per a l'enregistrament del seu següent disc, Sweet Oblivion el 1992. Aquest disc va aconseguir treure de l'anonimat en què estava sumit el grup gràcies a cançons com "Nearly Lost You" o "Shadow of the Season", arribant a vendre més de 300.000 còpies. Després de la gira de presentació del CD, el grup es prendria un descans, durant el qual Lanegan aprofitaria per gravar el seu segon àlbum solista, Whiskey for the Holy Ghost el 1994, i Martin col·laboraria amb el supergrup Mad Season, amb els quals també col·laboraria Laneguen.


El 1996 s'edita el que seria el seu últim àlbum. Titulat com a Dust, no va aconseguir les vendes esperades per la discogràfica malgrat la participació de la banda al festival Lollapalooza. En aquella època es va incorporar a la formació l'exguitarrista de Kyuss i cap de Queens Of The Stone Age, Josh Homme.


Després de la gira corresponent a la presentació de Dust, el grup es va prendre un altre descans, durant el qual Lanegan va gravar el seu tercer LP solista. Un cop acabat el descans la banda es va ficar a l'estudi per gravar diverses cançons i intentar així atraure alguna discogràfica, pel fet que Epic Records va decidir trencar el contracte que tenia amb el grup a causa de les deplorables vendes de Dust. No obstant això, cap companyia es va interessar en la formació i va provocar la seva desaparició al començament de l'any 2000.


El 22 de Febrer de l'any 2022 Mark Lanegan va morir per causes relacionades al COVID 19, a la seva residència a Killarney (Irlanda), als 57 anys.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila