The Carpenters



The Carpenters va ser un duo vocal i instrumental nord-americà format pels germans Karen i Richard Carpenter. Encara que se'ls coneix àmpliament com a "The Carpenters", el nom oficial del grup, i l'usat en els enregistraments autoritzats així com en materials de premsa, és simplement "Carpenters", sense l'article determinat.


Van produir un diferent estil musical suau, combinat amb el contralt vocal de Karen amb Richard i les seves habilitats com a arranjador i compositor. Durant els 14 anys de carrera, The Carpenters van gravar deu àlbums, nombrosos senzills i diversos especials per a la televisió.


Els germans van néixer a New Haven, Connecticut i es van mudar a Downey, Califòrnia el 1963. Richard va prendre lliçons de piano a la infància, ingressant pel seu progrés a Califòrnia State University, Long Beach, mentre Karen aprenia a tocar la bateria. Es van presentar junts com un duet el 1965 i van formar un grup orientat cap al jazz anomenat Richard Carpenter Trio i que posteriorment seria Spectrum. Van signar com a Carpenters per a la casa gravadora A&M en 1969, tenint èxit fins a l'any següent amb el senzill "(They Long to Be) Close to You" and "We've Only Just Begun". Posteriorment el duo va botar al pop melòdic en produir un enregistrament que seria un èxit a les llistes de l'American Top 40 ia la d'Adult Contemporary.


Van ser líders en vendes al rock suau, fàcilment escoltat pels adults a causa del tipus de gènere musical. The Carpenters van tenir tres números un i cinc números dos a la llista Billboard Hot 100 i 15 números uns a les llistes per a adults contemporanis. En resum 12 senzills Top 10. Han venut més de 150 milions de discos al món sent un dels artistes més venuts de tots els temps. El duo va tenir gires contínuament durant la dècada dels anys 1970, que va originar que Richard en estar sota pressió de les gires estigués fora un any el 1979 després de ser addicte al Quaaludes, mentre Karen patia d'anorèxia nerviosa.


La seva carrera junts va acabar abruptament el 1983 quant Karen va morir d'insuficiència cardíaca associada per complicacions d'anorèxia. Van ser extenses les notícies sobre la seva mort i les seves circumstàncies, cosa que va incrementar l'interès en el públic creant una alerta social i la informació sobre els trastorns d'alimentació. The Carpenters van ser criticats pels seus fanàtics de culte els qui conservaven les imatges dels anys 1970. La seva música ha estat revaluada sent aclamada per la crítica i continua sent un èxit comercial.


Durant els seus catorze anys de carrera (1969-1983), The Carpenters van gravar onze àlbums, cinc dels quals van tenir cançons als Top 10 (Close to You, Carpenters, A Song for You, Now & Then i Horizon), trenta-un senzills, cinc especials de televisió i una sèrie de televisió (Make Your Own Kind of Music). Van fer innombrables gires pels Estats Units, el Japó, Austràlia, i diversos països d'Europa.


La gira Japonesa de 1976 va ser una de les gires de més èxit empresa per un artista occidental, en què els Carpenters van celebrar dos concerts diaris en localitzacions tals com el Nippon Budokan, recinte a Tòquio amb capacitat per a 14.000 persones.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila