Triana



Triana va ser una banda espanyola de rock andalús formada el 1974 a Sevilla per Jesús de la Rosa Luque, Eduardo Rodríguez Rodway i Juan José Palacios Tele. Amb un estil musical basat principalment en el rock progressiu i una alta influència del flamenc, es van erigir com una de les bandes més importants i influents del rock espanyol.


Els seus tres primers llançaments discogràfics formen part dels àlbums més lloats de l'època d'esplendor del rock progressiu espanyol encara que el seu èxit i reconeixement va ser una mica tardà. Especialment amb la publicació dels senzills «La teva fredor» i «Una nit d'amor desesperada» que arribarien a assolir el primer lloc a les llistes dels 40 Principals. Les vendes es quantifiquen en més de quatre milions de discos venuts fins al 2015.


L'accident de trànsit que va patir Jesús de la Rosa el 1983 va acabar amb la seva vida i va provocar la dissolució de la banda.


Tele es va decidir a reformar la banda amb nous membres el 1994. Tot i morir també el 2002, els nous membres de la banda van decidir continuar la trajectòria del grup; cosa que l'últim membre de la formació original que quedava amb vida, Eduardo Rodríguez, va criticar durament.


L'embrió de Triana es troba al grup Tabaca, el qual en principi comptava amb Carlos Attias (baixista de Miguel Ríos), Emilio Souto, cantant dels Solitaris, i Eduardo Rodríguez Rodway, guitarrista provinent dels Payos.


Cap a 1973 Attias s'allunya de la banda, entrant Jesús de la Rosa Luque en el seu lloc, com a baixista i cantant, alhora que Souto també es desvinculava del grup. Finalment Juan José Palacios Tele s'uneix a Eduardo Rodríguez i de la Rosa a la bateria, assentant les bases de Triana.


La primera formació de Triana comptava a més amb Dolores Montoya i Manuel Molina, encara que tots dos van abandonar el grup ràpidament, per formar un duo: Lole i Manuel. De manera que Triana va quedar reduït a trio, format que seria el definitiu.


El propòsit inicial del grup era fondre el flamenc amb rock psicodèlic i rock progressiu, amb la vista posada en grups com Pink Floyd, Caravan, Procol Harum, Traffic i els primers King Crimson, entre altres bandes similars dels anys 70, fusió sonora que ha definit no només Triana, sinó el rock andalús en línies generals.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila